Kotimainen luomukalapuuttuu kalatiskiltä
Vuonna 2009 annettiin EU-asetus, jossa vahvistettiin säännöt vesiviljelyeläinten ja merilevien luonnonmukaisesta tuotannosta.
”Elintarviketurvallisuusvirastolta kaivattaisiin ohjeistusta tuotannon toteuttamiseen, mutta sitä ei ole tehty. Asetuksessa ei esitetä tiukkoja vaatimuksia, mutta muutenkin tiukasti säännellyllä toimialalla ympäristölupaviranomaisten tulkinnat ja sovelluskäytäntö muodostuvat ongelmaksi”, toteaa Suomen Kalankasvattajaliitto ry:n toimitusjohtaja Anu Toivonen.
”Ympäristöluvan hakeminen on kallista ja hakuprosessi kestää joka tapauksessa pitkään. Kukaan ei uskalla lähteä edes yrittämään lupaa luonnonmukaiseen tuotantoon, kun toimintaa ei ole ohjeistettu ja tietoa on muutenkin vielä vähän.”
Toivonen esittää, että yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa järjestettäisiin kokeilu, jossa pilottikohteessa hankittaisiin lisätietoa luonnonmukaisesta kalantuotannosta.
Vaikka lupa luomukalankasvatuslaitokselle myönnettäisiin nyt, luomukalaa saataisiin kalatiskiin vasta 3–4 vuoden kuluttua.
Luomulainsäädännön mukaan luonnosta peräisin olevia kaloja ja niistä valmistettuja tuotteita ei voida markkinoida luomutuotteina.
EU-asetuksen mukaan luomukalan tuotannossa kalarehun olisi mieluiten oltava peräisin kalavarojen kestävästä hyödyntämisestä tai luonnonmukaisesta vesiviljelystä saaduista luonnonmukaisista rehuista.
”Luomukalarehua ei tällä hetkellä ole esimerkiksi Suomessa saatavilla”, kertoo Toivonen tuotannon aloittamisen haasteista.
Luomutuotannossa kalojen kasvatustiheys on väljempi kuin tavallisessa tuotannossa.
Lohen kasvatustiheys saa asetuksen mukaan olla 15 kiloa kuutiossa, kirjolohen 25 kiloa kuutiossa ja taimenen 20 kiloa. Tällä hetkellä kirjolohta kasvatetaan Suomessa keskimäärin 30 kiloa kuutiossa.
Mitä väljempi kasvatustiheys, sitä useampia verkkokasseja tarvitaan, mikä nostaa tuotantokustannuksia, sanoo Toivonen. Tuotantokustannukset ovat jo nyt korkeat Suomessa ja kilpailu esimerkiksi Norjasta tuotavan kalan kanssa on vaikeaa.
”Mutta luomutuotanto nähdään kuitenkin mahdollisuutena saada korkeampaa hintaa kalasta.”
Toivonen kehuu kalanviljelytoimintaan liittyviä strategioita ja suunnitelmia hyviksi, niiden käytäntöön jalkauttaminen vain ontuu.
”Kalankasvatuselinkeino on
joutunut jämähtäneeseen tilaan. Tarvittaisiin tahtoa ja toimintaa, jotta luomukalaa saataisiin tuotantoon ja kalantuotantoon ylipäätään saataisiin kasvua.”
Toivosen mukaan uudet tuotantomuodot ja tuotannon laadusta kertovat sertifikaatit kiinnostavat kalankasvattajia.
”On toki tutkittava markkinoita ja selvitettävä mikä kuluttajia kiinnostaa.”
Monet luonnonkalakannoista on ylikalastettu, kalankasvatus on kestävä keino tuottaa eläinproteiineja, muistuttaa Toivonen. Esimerkiksi WWF on tämän tunnustanut.
SARI PENTTINEN
Luomukala-
rehua ei
tällä hetkellä ole
esimerkiksi
Suomessa
saatavilla. «
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
