Virolaista viljaa EU:n ruoka-apuna suomalaisille
Maarian seurakunnan vapaaehtoistyöntekijät jakoivat tiistaina ruokaa Turun Halisten kaupunginosassa. Jakoja on kaksi kertaa viikossa ja hakijoita 50–100. Suurin osa ruuasta saadaan elintarvikeliikkeistä. Pasi Leino Kuva: Viestilehtien arkistoEU:n ruoka-apua jaetaan vähävaraisille suomalaisille yhteensä noin 2,9 miljoonaa kiloa vuosien 2015 ja 2016 aikana. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa virolaista vehnä- ja sämpyläjauhoa sekä latvialaisia puurohiutaleita, pastaa ja mysliä.
Kymmenestä ruoka-aputuotteesta puolet on suomalaisten yritysten valmistamia.
Vain yhdessä, Valion maitojauheessa, on suomalaisesta raaka-aineesta kertova joutsenlipputunnus.
Kolmessa tuotteessa eli Jalostajan hernekeitossa ja sian- ja naudanlihavalmisteessa sekä Oululaisen hapankorpuissa on suomaisesta työstä kertova avainlipputunnus.
Koska kyse on EU-rahoitteisesta ohjelmasta, tuotteiden kilpailutuksessa ei saanut käyttää kotimaisuuskriteeriä, ylitarkastaja Sari T. Niemi ohjelman toimeenpanosta vastaavasta Maaseutuvirastosta kertoo.
Suomessa ruoka-apuohjelman arvo on kaudella 2014–2020 noin 26,5 miljoonaa euroa. EU:n rahoitusosuus on 85 ja Suomen 15 prosenttia.
EU-osuus tulee koheesiopolitiikan rahoista, kansallinen osuus työ- ja elinkeinoministeriön budjetista.
Italian ruoka-apuohjelma on EU:n suurin. Sen arvo on 595 miljoonaa euroa.
Apua voidaan antaa muussakin muodossa kuin elintarvikkeina. Joissakin maissa jaossa on esimerkiksi kenkiä ja vaatteita.
Suomessa valikoimassa on helposti varastoitavia elintarvikkeita, jotka eivät vaadi kylmäkuljetusta eikä kylmävarastoja. Järjestöt voivat täydentää valikoimaa muilla tuotteilla.
Uuden ohjelmakauden ensimmäiset elintarvikekuljetukset jakelupaikkoihin alkavat Suomessa lokakuussa.
Ruuan jakaminen vähävaraisille alkaa tämän jälkeen kunkin jakelupaikan oman aikataulun mukaan.
Elintarvikkeiden jakelusta vastaavat ohjelmaan valitut 34 kumppaniorganisaatiota. Jakelupaikkoja on noin 480 eri puolilla Suomea.
Yksi ohjelmaan hyväksytyistä organisaatioista on Turun seudulla toimiva Operaatio Ruokakassi.
”EU-ruokaa todella odotetaan”, hankintavastaava Renee Honkanen kertoo. ”Monelle perheelle kyseessä on usean päivän ruoka.”
Jonot ruuanjakelupisteillä kasvavat kasvamistaan. ”Joka kerta on uusia ihmisiä mukana”, Honkanen kertoo.
Varsinkin eläkeläisten määrä ruokajonoissa lisääntyy.
”Paljon on myös nuoria, työssäkäyviä lapsiperheitä, joiden tulot eivät vain muiden menojen jälkeen riitä ruokaan.”
Turun, Raision, Kaarinan, Paimion, Naantalin ja Mynämäen alueella toimiva Ruokakassi aloitti toimintansa 2007. Logistiikkajohtaja Markku Järvenpää kuvaa sitä yhdistysten yhdistykseksi.
”Ennen kaikki seurakunnat jakelivat ruokaa omilla pakettiautoillaan. Nyt meillä on keskitetyt kuljetukset.”
EU:n ruoka-apu on Ruokakassin jakelussa vain rikka rokassa, mutta tärkeä sellainen. Pääosa ruuasta tulee valmistajilta, tukkuvarastoilta ja Turun alueen kaupoilta.
Järvenpäätä harmittavat puheet siitä, että pakolaisille jaettu ruoka olisi pois kotimaisilta köyhiltä. ”Näin ei ole. Liiastamme olemme heille antaneet.” Välillä ruokaa on viety jopa Viroon ja Latviaan.
Satu Lehtonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
