Tutkimus: Luomuruuassa enemmänantioksidantteja kuin tavallisessa
Newcastlen yliopiston johtama kansainvälinen tutkimusryhmä on osoittanut, että luomuruuassa on jopa 60 prosenttia enemmän monia tärkeitä antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetussa.
British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 343:n aiemman tutkimuksen tulokset luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruuan koostumuseroista.
Tutkimusryhmä havaitsi, että siirtymällä käyttämään luomuhedelmiä, -marjoja, -kasviksia ja viljoja ja niistä valmistettua ruokaa, voi saada yhtä paljon lisää antioksidantteja, kuin mitä 1–2 lisäannosta kasviksia päivässä sisältää.
”Tutkimus osoittaa, että valitsemalla luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja”, sanoo tutkimusta johtanut Newcastlen yliopiston ekologisen maatalouden professori Carlo Leifert.
Tulokset poikkeavat Yhdistyneen kuningaskunnan elintarvikeviraston vuonna 2009 tekemän tutkimuksen tuloksista, joissa ei voitu osoittaa olennaisia eroja tai merkitseviä ravitsemuksellisia etuja luomutuotteille.
Professori Leifertin mielestä nyt toteutetun tutkimuksen tulisi olla vasta lähtökohta jatkotutkimukselle.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen professori Raija Tahvonen oli mukana tutkimusjulkaisun kirjoitustyössä.
”Olisi mielenkiintoista verrata tavanomaisista tuotteista koostetun, ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion vaikutuksia vastaavan, luomutuotteista koostetun ruokavalion vaikutuksiin. Tutkimusten tulisi olla pitkäkestoisia, koska koko elinajan ruokavalio vaikuttaa esimerkiksi elintapasairauksien riskiin ja sairastumisikään”, sanoo Tahvonen.
MT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
