Vihannesviljelijät kovilla
JOROINEN (MT)
Vihannesmarkkinoilla kilpailu on kovaa. Huolimatta alenevista hinnoista, kauppa ei välttämättä silti käy. Joroislainen vihannesviljelijä Esa Aholainen haluaisi saada tuottajaorganisaation kuntoon, jotta tekemiseen saataisiin taas järkeä.
”Tuotantoa myydään prosentti- tai määräsopimuksilla, hinnat liikkuvat markkinoiden mukaan. Viimeinen avomaan sadon hinta määrää loppukauden hinnan”, kuvaili Aholainen MTK:n johtokunnan retkeilyn osallistujille keskiviikkona.
”Hollannissa tuotetaan salaattia niin halvalla, että me emme saa siihen hintaan edes apulantoja tai siemeniä peltoon. Kyllä järjestelmässä on kehitettävää.”
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila totesi, että järeitä toimenpiteitä tarvitaan.
”Uusia toimintamalleja on rakennettava, tarvitaan esimerkiksi viranomaisvalvontaa ja tavarantoimittajille mahdollisuus kertoa nimettömästi ongelmista.”
Aholaisen mukaan jo nyt ollaan Euroopan hinnoissa, mutta vielä pitäisi nipistää.
Aholaisen tilan päätuote on jäävuorisalaatti, sitä on viljelyssä 20 hehtaaria. Yhteensä viljelykierrossa on 160 hehtaaria.
Keskimääräiset sadot ovat hyviä, maarakenne ja mikroilmasto sopii vihannesten viljelyyn.
”Mutta siitä huolimatta alueelta ovat lopettaneet lähes kaikki muut vihannesviljelytilat.”
Työvoiman saatavuus on haaste. ”Ulkomaalaiset työntekijät on kyettävä työllistämään ympärivuotisesti
Aholaisen vihannesviljelytilan lisäksi MTK:n johtokunta ja toimihenkilöt tutustuivat Joroisilla Pirkko ja Aimo Hämäläisen luomulammas- ja matkailutilaan.
Rantasalmella tutustuttiin Jussi ja Päivi Kämäräisen maitotilaan ja Antti Lukkarisen naudanlihantuotantoon. Ohjelmassa oli myös vierailu PEL-tuotteella ja lomakylä Järvisydämessä.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
