Lahtivajoista ei saa toimittaa riistanlihaa laitoksiin syksyllä
Elintarvikelain muutos vuodelta 2011 muuttaa riistanlihan tarkastuskäytäntöjä 1.9. alkaen. Niin sanotuissa lahtivajoissa lihaa ei voi syyskuun alun jälkeen enää tarkastaa. Hyväksytyt laitokset eivät ota vastaan tarkastamatonta riistaa.Jos lahtivajasta luovutetaan riistaa suoraan kuluttajalle tai vähittäismyyntiin, lahtivajasta on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa. Ilmoitus tehdään kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.
Ilmoitetusta elintarvikehuoneistostaan metsästysseura voi myydä vuodessa enintään tuhat jänistä tai kania, 3 000 lintua, kymmenen hirveä, 30 peuraa ja 50 metsäkaurista. Jos liha menee kokonaisena tai leikattuna kauppaan tai ravintolaan, sitä ei tarvitse tarkastaa.
Jos lihasta tehdään jauhelihaa, makkaraa, palvilihaa tai säilykkeitä, se pitää tarkastaa.
Lihantarkastus voidaan tehdä vain riistankäsittelylaitoksessa. Niillä on kovat vaatimukset, eikä Suomessa ole monta laitosta.
Omaan käyttöönsä metsästäjät saavat ottaa lihaa jatkossakin minkälaisesta lahtivajasta tahansa.
Trikiinialttiille eläimille (karhu, villisika, hylje) Evira suosittaa trikiinitarkastusta, vaikka liha käytettäisiin metsästäjän omassa taloudessa. Näiden eläinten lihaa ei saa myydä tarkastamattomana, lihantarkastus sisältää trikiinitutkimuksen.
Hirvipeijaisissa ja muissa yksityistilaisuuksissa saa edelleen tarjoilla tarkastamatonta luonnonvaraisen riistan lihaa. Tilaisuuden tulee olla yksityinen ja tarkoitettu rajatulle joukolle kutsuttuja vieraita.
Uutista on korjattu 9.7. kello 16.12 koskien trakiinialtista lihaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

