Suomessa pakattu ei tarkoita kotimaista
Joutsenlipulla merkitty liha, kala, kananmuna ja maito ovat sataprosenttisesti suomalaisia. Muissa elintarvikkeissa suomalaisuusasteen on oltava vähintään 75 prosenttia. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoHaastan kaikki ostamaan joka viikko 10 eurolla enemmän kotimaista ruokaa kuin aikaisemmin.
Tämä ei tarkoita että ostoksemme olisivat välttämättä kalliimpia, vaan jätämme rahat Suomeen, työllistämme suomalaisia ja tiedämme mitä syömme. Eli mennään tarkasti tutkimaan tuotteiden merkintöjä ja kysytään rohkeasti, jos emme saa kotimaisuutta selville.
Suomeen tuodaan ruokaa 2,7 miljardin euron edestä enemmän kuin viedään. Luulemme ostavamme suomalaista, mutta liian usein petymme.
Usein yritämme, luulemme ja uskomme ostavamme kotimaista ruokaa, mutta tarkemman perehtymisen jälkeen voimmekin huomata, että meidät on saatu ymmärtämään väärin. Monista merkinnöistä ja tuotemerkeistä saamme vääriä mielikuvia. Ostamme ulkomaisia tuotteita, jotka ovat esim. vain pakattu Suomessa tai joissa on suomalainen tuttu kotimaiselta kuulostava tuotemerkki.
Juustoista tulee nykyään jo yli puolet ulkomailta. Eduskunnan istunnossa ministeri vastasi ulkomaisten juustojen käyttöön, että suomalaiset näemmä haluavat ostaa ulkomaisia juustoja. Omat kyselyni ihmisiltä ovat kuitenkin osoittaneet, että ihmiset haluaisivat ostaa kotimaisia juustoja, mutta juustojen kuten muidenkin maitotuotteiden kotimaisuuden selvittäminen on erittäin vaikeaa. Jo pelkästään maidon ja voin kotimaisuudesta en minäkään saa kaupassa selvää, yrittäkääpä muutkin.
Suomeen tuotiin vuonna 2012 ruokaa 4,3 miljardin edestä, kun vientimme oli 1,6 miljardia. Työllistäisimme suomalaisia ja saisimme kurottua umpeen alijäämäistä vientiämme ostamalla kotimaista. Voimme vaikuttaa tähän jokainen vähän kerrallaan.
Suomalainen ruoka on tuotettu vastuullisesti, eettisesti ja ekologisesti. Ostamalla kotimaista säästämme luontoa ja tiedämme mitä syömme. Kyse ei ole vain suomalaisesta maataloudesta vaan koko ketjusta.
Suomalainen ruokaketju työllistää noin 300 000 henkilöä eli joka viidennen työikäisen. Alkutuotannossa eli maanviljelijöinä on vain muutama prosentti Suomen työvoimasta, mutta joka viides suomalainen työllistyy ruokaketjun muissa osissa kuten kuljetus, jalostus ja kauppa. Onneksi 80 prosenttia Suomessa syötävästä ruuasta tuotetaan Suomessa.
Me jokainen itse päätämme pidämmekö nuo työpaikat Suomessa. Niitä voidaan jopa lisätä, jos lähdemme kaikki mukaan kotimaisuustalkoisiin. Ostamalla ja vaatimalla kotimaisia tuotteita varmistamme hyvin monen suomalaisen työpaikan.
Eeva-Maria Maijala
kansanedustaja (kesk.)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
