Vuodenaikojenmukaan lautaselle
Ruotsalainen Mats-Eric Nilsson on tullut tunnetuksi kirjoistaan Petos lautasella, Aitoa ruokaa ja Vaara vaanii kattilassa. Nyt hän kertoo, millaisia ruokia ja raaka-aineita päätyy hänen omalle lautaselleen.
Aitoja makuja ympäri vuoden -kirjassaan Nilsson ihmettelee, että lautasille päätyy täysin vuodenajasta riippumatta vain rajallinen määrä ruokalajeja.
Kun tarjolla on raakoina poimittuja, kuljetusta kestäviä vihanneksia ja hedelmiä, olemme laadun kustannuksella menettäneet maun, Nilsson paheksuu.
No, eipä ollut esi-isienkään ruokavaliossa erityistä ilakoimista varsinkaan niinä aikoina, jolloin säilytysruukuista ilmeisesti ammennettiin hapansilakan tyyppistä veripalttua.
Ruotsissa kasvisten viljely alkoi pikkuhiljaa monipuolistua 1700-luvulla, jolloin ensimmäiset kasvitarhat ja perunamaat alkoivat ilmestyä muuallekin kuin linnoihin ja kartanoihin.
Kaupan vakioidun tarjonnan ja valmiin ostoslistan vastapainoksi Nilsson opastaa seuraamaan ranskalaisen kokin ja ruokakeskustelijan Jean-Pierre Coffen ohjetta ottaa ruuanlaiton lähtökohdaksi kauden vihannekset, hedelmät, marjat ja kalat.
Nilsson seuraa kirjassaan vuodenaikojen tuotteita huhtikuun varhaisvihanneksista marras-maaliskuun riistaan ja varastovihanneksiin. Kaikki Nilssoninkaan lautaselle päätyvät raaka-aineet, kuten esimerkiksi sitruunat ja viikunat, eivät kasva Ruotsissa, mutta ideana onkin seurata kauden parhaita.
Joitakin aarteita on jäänyt turhan vähälle, esimerkiksi herneet, viinimarjat ja osa kaaleista jäävät kokonaan mainitsematta.
MAIKKI KULMALA
Mats-Eric Nilsson: Aitoja makuja ympäri vuoden. 240 sivua. Atar.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
