Kesän kuumuus ja kuivuus vaikuttavat sadon laatuun
Alkukesän kylmyys ja keskikesän kuumuus sekä kuivuus ovat aiheuttaneet erittäin suuria eroja perunakasvustoihin.
Jotkut lajikkeet runsastyppisillä eloperäisillä tai sulfaattimailla saattavat vieläkin kukkia, vaikka samaan aikaan istutettu peruna on toisilla lohkoilla jo tuleentunut.
Toukokuun puolivälissä istutetut aikaiset lajikkeet ovat tuleentumassa niin, että niiden varastoon nosto voidaan aloittaa lähiaikoina.
Sato ja laatu kannattaa arvioida ennen noston aloittamista, jotta voidaan varmistua sadon soveltuvuudesta aiottuun käyttötarkoitukseen. Laatuarviota tehtäessä mukuloita kannattaa halkoa, jotta mahdolliset sisäiset laatuvirheet paljastuvat.
Kuluneena kesänä rutto on pysynyt melko hyvin hallinnassa, mutta lämpimässä ja kuivassa viihtyvää lehtipoltetta on esiintynyt viime viikkoina tavanomaista enemmän. Lehtipoltteen torjuntaa ei kuitenkaan kannata tässä vaiheessa enää aloittaa.
Varastoitavan perunan myöhäisiä kasvustoja voi olla tarpeen vielä kerran ruiskuttaa ruttoa vastaan.
Kuluneen kesän sääolojen seurauksena mukuloissa voi ilmetä laatuvirheitä, jotka eivät näy päälle.
Ruskolaikkua on esiintynyt paikka paikoin. Ruskolaikku kehittyy, kun peruna ei kuivuuden vuoksi kykene ottamaan maasta riittävästi kalsiumia.
Pitkän kuivuuden jälkeinen sade on voinut saada mukuloiden solukot repeilemään. Seuraukset ilmenevät ruskeina laikkuina mallossa, onttoutena tai kasvuhalkeamina. Mallon sisäisiä ruskettumia on tavattu ruskettumille herkissä lajikkeissa.
Maltokaariviroosi saa aikaan ruskeita kaaria tai renkaita mukulan maltoon. Viroosin saastuttamilla pelloilla oireet puhkeavat lähiaikoina sään viiletessä.
Satonäytteissä oireiden puhkeamista voidaan jouduttaa säilyttämällä näytteitä jonkin aikaa jääkaappilämpötilassa.
Perunarupea esiintyy tänä vuonna yleisesti. Ennen perunan nostoa kannattaa tehdä koenosto, jossa arvioidaan sadon kehitys ja soveltuvuus suunniteltuun käyttötarkoitukseen sekä nostojärjestys.
Kuuman kesän jälkeen sadossa saattaa olla mukuloita, jotka ovat alkaneet kasvattaa itukuopasta uutta itua tai mukulanalkua.
Ilmiön on laukaissut kasvuolojen normalisoituminen kuuman ja kuivan jakson jälkeen. Sellaisten mukuloiden malto voi olla lasittuneen kuultava, mikä heikentää erän ruokaperunalaatua.
Kuivan kasvukauden jälkeen tietyt lajikkeet voivat olla vaikeita höyrykypsennettäviä loka–marraskuussa. Tilanteeseen voi varautua varaamalla kyseiselle ajanjaksolle vaihtoehtoista, helpommin kypsyvää lajiketta.
Eri lajikkeet ja eri kasvulohkoilta nostetut perunat kannattaa koekeittää ennen toimittamista suurkeittiöihin.
Perunantutkimuslaitos
http://www.petla.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
