Intialainen juhla-ateria Joensuun tropiikissa
JOENSUU
Syyskuisen ruokajuhlan isä, Pramod Jayaprakash, on muuttanut Suomeen Keralasta Lounais-Intiasta. Hänen järjestämänsä trooppinen ateria kytkeytyy läheisesti Pramodin kotiseutuun.
Hindujen suurta Onam-sadonkorjuujuhlaa juhlitaan Keralan alueella elo–syyskuussa. Kymmenen päivää kestävä juhla ajoittuu riisinkorjuuaikaan.
Juhlan suurin ateria, Onasadya, sisältää perinteisesti vähintään yksitoista ruokalajia. Pramodin kattaus Joensuussa ei juuri jää jälkeen kotimaan aterioista.
Tarjolla on naan-leipää ja öljyssä kypsytettyä papadum-leipää, perunapapumuusia ja riisiä, sekä erilaisia höystöjä, kuten porkkana-thorania ja inkivääri-chutneytä.
Pramodilla on intialaista ruokaa tarjoava pitopalveluyritys, Spices Chef. Lisäksi hän järjestää ruokakursseja, jollaiseksi Botanian sunnuntai-iltapäivänkin voi lukea.
Ruuan valmistamisen ja syömisen ohessa Pramod kertoi osallistujille intialaisesta kulttuurista. Pöydälle Botanian aulaan tehtiin Pookalam-kukkamatto. Kukat, marjat ja sienet kerättiin lähistön tienvarsilta ja puutarhasta.
Onasadya-ruokapöytä katettiin tropiikkiosastoon, jossa kasvaa banaania, kaakaota ja kahvia. Eri ruokalajit aseteltiin banaaninlehdelle ja niitä syötiin sormin.
Ruokalajeilla on intialaiset nimet ja suomalaisen suuhun hivenen eksoottiset mausteet. Chilin lisäksi on inkivääriä, rosmariinia, currya, korianteria, kardemummaa ja muskottipähkinää.
Äänekäs kultatöyhtökakadu Juuso sekä perhospuutarhasta tropiikin puolelle lepatellut perhonen lisäsivät eksotiikkaa.
Päivälliselle osallistunut Matti Elsinen päätyi Botanialle etsittyään netistä paikkaa, jossa saisi intialaista ruokaa. Hän osallistui päivälliselle vaimonsa Päivin ja poikansa Samun kanssa.
”Päivällinen oli kokonaisuutena mukava kokemus ja ruoka erittäin hyvää. Pääsin tutustumaan täysin erilaiseen ruokakulttuuriin”, Matti Elsinen sanoo.
Elsinen arvelee sormin syömisen olevan maailman yleisin ruokailutapa. Tapa on ihmiselle luontainen: päivälliselle osallistuneet pikkulapset söivät sormilla jopa näppärämmin kuin lusikalla.
”Avartaa kummasti katsantokantaa, kun tiedostaa, että on muitakin tapoja tehdä asioita kuin se, johon on itse tottunut.”
Elsisen perheen suosikkeja olivat lassi sekä jäätelöllä höystetty jälkiruoka.
Botanian päivällisten teemat vaihtuvat kahden viikon välein. Banaaninlehtiaterian jälkeen on tehty intialaisia liharuokia sekä kookosruokia.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
