Sianlihan tuottaja-hinta liian alhainen
Tällä hetkellä sianlihan hinta nousee kaupoissa, mutta tuottajahinta ei nouse samassa tahdissa, vaikka tuotantokulut ja EU-direktiivit kiristyvät. Haasteena on myös kilpailu edullisen ulkomaisen sianlihan kanssa. Suomessa isojen ruokakaupparyhmien keskeisen taktikoinnin ideana on hallita markkinoita ja siten pitää kaupalle jäävä voitto suurena.
Kilpailu ulkomaisen lihan kanssa on vaikeaa, koska ulkomailla vaatimukset, esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista voivat olla paljon pienemmät, mikä vähentää tuotantokuluja jokaista kiloa kohti. Suomessa rehujen hinta ei ole laskenut, vaikka viljan hinta on laskenut tänä vuonna 2013, kun viljasato oli hyvä. Vuosi vuodelta polttoaineen hinta nousee ja kaikkien rehujen tuotantokulut nousevat. Sikatilojen määrä vuodesta 2000 tähän hetkeen on puolittunut, nykyään tiloja on noin 500.
Sianlihan tuottajahinta on hyvin alhainen, mutta se ei näy ruokakaupassa lihan hinnassa. Kauppa ottaa todella suuren osan hinnasta, puolet kaupalle voittoa, vähän teurastamolle ja pienin osuus jää tuottajalle. Suomessa sianlihan tuotanto on huonossa jamassa.
Markus Kanninen ja
Olli-Pekka Ilván
maaseutuyrittäjä-opiskelijoita
Asikkalassa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
