VERKOSSA SANOTTUA 12 603 Kannattavuus ja kinkut
Kyllä se on
tosiasia, että maanviljelijä on
yhteiskunnan renki, sinun ja minun,
jotka saadaan
ammattiyhdistysliikkeen neuvottelemat palkat.«
Kuluneen viikon aikana MT:n Facebookissa eniten keskustelua herättivät MTT:ssä tehty laskelma maatalouden huonosta kannattavuudesta sekä MOT-ohjelman esiin nostama asia kinkuista ja antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista
Kannattavuuden syöksy huolestutti monia. Jonkin verran kommenteissa kipunoi iänikuinen vääntö maanviljelijöiden käyttämistä koneita: kallista tuilla ostettua turhuutta vai välttämättömiä työkoneita.
”On sääli, kun monen sukupolven kotitilat kaatuu kannattomuuden vuoksi”, kommentoi Sanna Naukkarinen Pires
Hänen mielestään lähiruuan suoramyynti tiloilta pitäisi olla halvempaa ja helpompaa.
”Pientiloja pitäisi elvyttää. Isot teollisuusfarmit Yhdysvalloista jyrää kohta pientilat geenimuunnellulla viljalla ja antibioottikarjalla.”
Ulla Martikainen ei ymmärrä, miksi viljelijät laskevat tuntipalkkaa.
”Hehän ovat yrittäjiä ja itsenäisiä toimijoita. Työntekijät ovat ihan eri asia. Onhan tosi pöllöä, jos ei isolla tilalla elä. Johan sinne saa niin ison kasvimaankin, että voi olla lähes omavarainen! Autoa ja traktoria ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, ei edes joka toinen vuosi.”
Helena Kukkamo napauttaa takaisin: ”Jos tuntipalkkaa ei saa laskea, kai saa laskea, paljonko tonnista viljaa saa ja paljonko siihen on pitänyt pistää tuotantopanoksia?”
”Kyllä se on tosiasia, että maanviljelijä on yhteiskunnan renki, sinun ja minun, jotka saadaan ammattiyhdistysliikkeen neuvottelemat palkat.”
Muun muassa Aki Riski muistuttaa, että ruokaakin on hankala tuottaa ilman työkaluja tuottaa.
Jukka Tokola puolestaan kertoo: ”Tuossa yksi sikatilallinen näytti mitä jäi nettorahaa per sika eli 4 euroa sai, kun kasvatti 3 kuukautta. Voipi laskea montako pitää kasvattaa, että saa uuden John Deeren.”
”Eikö viljelijällä ole oikeutta tehdä töitä tehokkaalla ja sopivalla traktorilla. Pitäisikö palata peltisatulatraktoreihin ja olla työkyvyttömyyseläkkeellä nelikymppisenä”, ihmettelee Vesa Anttila.
MTK muistutti MOT:n ohjelman jälkeen suomalaisen kinkun olevan turvallinen valinta.
Kotimaisen kannalla oltiin MT:n Facebookissakin.
Muun muassa Esteri Pulkkinen kertoo aina ostetun kotimaista kinkkua, koska mitään riskejä ei oteta.
Veijo Kytösaho: ” Kyllä oli ’pohjat’ ohjelmalle haettu ja mihin aikaan! 35 vuotta sikoja kasvattaneena voin kertoa antibiootteja käytetyn niukkaakin niukemmin, vain sairaille tarpeen mukaan ja ne eroteltiin kaiken lisäksi.”
Eero Judin muistuttaa, että suomalaisissakin elintarvikkeissa on jäämiä ja muita riskejä, mutta käytännössä niiden määrä on olemattoman pieni.
Kaikille kinkku ei maistu. Tuula Kotka kirjoittaa: ”En pidä sianlihan mausta, johtuu paljolti siitä miten yksitoikkoista ja surkeaa elämää ne joutuvat viettämään. Ilman kinkkua on kivempaa!”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
