Petri Sarvamaa: EU:n tapa valvoa ruokaturvallisuutta on loistava
Kokoomuksen meppi kirjoittaa kolumnissaan elintarvikkeiden riskeistä.
Suomi on laadukkaan ja puhtaan ruoantuotannon huippuosaaja, Sarvamaa hehkuttaa. Kuva: Marita WaenerbergEuroopan tilintarkastustuomioistuin julkaisi viime viikolla unionin elintarviketurvallisuusmallia arvioivan raportin, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kirjoittaa kolumnissaan.
"Raportti tihkuu kiitosta. Sen mukaan EU:n tapa valvoa elintarviketurvallisuutta lepää vakaalla pohjalla."
"Tämä ei tietysti yllätä – käytetäänhän malliamme kansainvälisenä vertailukohtana. Maailman terveysjärjestön mukaan Euroopan kansalaisten käyttämien elintarvikkeiden turvallisuus taataan maailman korkeimpiin kuuluvalla varmuustasolla."
Poikkeukselliseen tasoon on päästy asettamalla kunnianhimoisia tavoitteita, Sarvamaa kuvailee.
"Kemikaalien turvallisuus pyritään arvioimaan ennen niiden käyttöä elintarvikeketjussa. Tämä maalaisjärjellä ilmeisen järkevä käytäntö ei ole globaalissa mittakaavassa itsestäänselvyys. Siksi unioni on tarkkana myös EU:hun tuotavien elintarvikkeiden kanssa. Niiden on täytettävä samat korkeat turvallisuusvaatimukset."
Puutteitakin löytyy.
"Punakynä alleviivasi muun muassa elintarvikkeissa, rehuissa, kasveissa ja elävissä eläimissä esiintyviä kemikaaleja koskevan Refit-ohjelman keskeneräisyyttä. Komission vuonna 2020 käyttöön ottaman ohjelman on tarkoitus yksinkertaistaa EU-lainsäädäntöä kansalaisten ja sidosryhmien ehdotusten perusteella. Lisäksi ohjelma tulee vähentämään sääntelyn kustannuksia ja tukea kasvua sekä työllisyyttä."
"Kokonaisuus on kuitenkin kiistatta loistava jo nyt. Vastuunjako komission ja EU:n hajautettujen virastojen kesken toimii. Toisin sanoen yhteistyö eurooppalaisella tasolla on paras tapa taata kodeissamme syötävän ruuan turvallisuus."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
