Juurekset ovat täynnä makua ja väriä
Kylvin keväällä pussillisen raitajuuren siemeniä. Ne jäivät kooltaan hiukan pienemmiksi kuin vieressä kasvaneet punajuuret. Kuoren väri on huomattavasti vaaleampi kuin punajuurella.
Halkaistussa raitajuuressa näkyy vuorotellen valkoisia ja punaisia renkaita. Väritys tuo mieleen piparminttukaramellin. Keitettäessä raidat hiukan haalenevat.
Jos ei pidä punajuuren vahvasta mausta, kannattaa ensi kesänä kokeilla raitajuuren kasvattamista. Se on maultaan punajuurta miedompi mutta käyttötavaltaan sama.
Puna- ja raitajuuri pitää keittää tai paistaa kypsäksi. Naurista ja lanttua voi syödä raakaraasteena porkkanan tavoin.
Joskus näkee ruokaohjeissa käytettävän myös juuresten naatteja. Itse en käytä naatteja, koska niiden terveellisyydestä kiistellään. Sen sijaan aivan pieniä lehtiä ja versoja laitan koristeeksi.
Ensi viikolla vietetään valtakunnallista kalkkunaviikkoa. Vaalea kalkkunanliha on kevyttä, nopeasti kypsyvää, mureaa ja erittäin mehukasta.
Miedon ominaismakunsa ansiosta kalkkuna sopii hyvin esimerkiksi makeahkon bataatin seuraksi. Myös kotimaisten juuresten maut ovat omiaan kalkkunan kanssa.
Kalkkunassa on oma hento makunsa, jota en lähtisi peittämään voimakkailla mausteilla.
10–12 kpl
2 munaa
1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
2 dl porkkanaraastetta
1 dl nauris- tai lantturaastetta
1 dl palsternakkaraastetta
(1 valkosipulin kynsi)
1 dl purjo- tai ruohosipuli-
silppua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 rkl persiljasilppua
1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl punaleima emmental-
raastetta
Paistamiseen voita tai
juoksevaa voi-kasviöljyseosta
Riko munien rakenne, lisää joukkoon maito ja korppujauhot. Anna seoksen turvota ja raasta sillä aikaa juurekset. Pihvit kypsyvät tasaisemmin, jos raaste ei ole kovin karkeaa.
Lisää seokseen raasteet ja sipulisilppu. Mausta suolalla, pippurilla ja yrttisilpulla.
Paista pihveiksi ohukaispannulla miedolla lämmöllä. Tarjoa puolukkahilloa pihvien kanssa.
6 annosta
bataatti (350 g) tai 3 perunaa
2 (200 g) porkkanaa
200 g lanttua tai naurista
100 g juuriselleriä
2 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
12 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 l suppilovahveroita
2 rkl voita
2 rkl vahvaa tomaattisosetta
1/4 tl mustapippurirouhetta
1 rasia (200 g) pehmeää sulatejuustoa
n. 1/2 dl tuoretta oreganoa tai persiljaa
Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi suikaleiksi tai raasta ne monitoimikoneen karkealla terällä. Lisää kasvikset kattilaan kiehuvaan liemeen ja keitä kypsiksi noin 20 minuuttia.
Pilko sillä aikaa sienet ja paista niitä voissa, kunnes neste haihtuu. Lisää sienet ja mausteet keittoon. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Sekoita keittoon sulatejuusto. Tarkista maku. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
4–5 annosta
bataatti (n. 450 g)
1–2 (300 g) naurista
1 suippopaprika
2 rkl voita sulatettuna
1/4 tl suolaa
2 rkl ruokosokerisiirappia
1/4 tl sitruunapippuria
1 omena
1 pak (125 g) kotijuustoa
Pinnalle
tummaa balsamikastiketta
mustapippuria
salaatinlehtiä, tuoreita yrttejä (basilikaa, persiljaa)
Lisäksi
1 pak (480 g) kalkkunan fileeleikettä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
hilloa, esim. mustaherukka, puolukka tai karpalo
Kastike
3 dl turkkilaista jugurttia
1/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl ruokosokerisiirappia
1/4 tl mustapippuria
hienonnettua persiljaa
Pese ja kuori bataatti ja nauriit. Leikkaa se noin kahden sentin kokoisiksi kuutioiksi. Poista paprikasta siemenkodat ja leikkaa bataattikuutioiden kokoisiksi. Sulata voi uunipannulla. Mausta suolalla ja sitruunapippurilla ja ruokosokerisiirapilla. Siirrä kasviskuutiot uunipannulle ja sekoita hyvin.
Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes ainekset ovat kypsiä (10–15 minuuttia).
Kuutioi omena ja kotijuusto, sekoita kasvisten joukkoon. Laita salaatti tarjolle laakealle vadille ja koristele salaatinlehdillä ja tuoreilla yrteillä.
Valuta päälle balsamikastiketta ja pyöräytä mustapippuria myllystä. Tarjoa salaatti kylmänä tai lämpimänä.
Paista kalkkunaleikkeet pannulla voissa kypsiksi molemmin puolin. Tarjoa lämpimät kalkkunaleikkeet salaatin ja jugurttikastikkeen kanssa. Raikas hillo sopii myös annokseen.
4 annosta
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 (200 g) porkkanaa
1 pienehkö palsternakka
1 rkl voita
200 g talvi- tai kesäkurpitsaa
1 tlk (400 g) säilyketomaatteja
1 tl basilikaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
tuoretta persiljaa
Leikkaa sipuli lohkoiksi. Raasta porkkanat ja palsternakka karkeaksi raasteeksi. Paista sipulia, raasteita ja valkosipulia pannulla voissa 3–5 minuuttia. Leikkaa kurpitsa kuutioiksi ja lisää pannulle. Lisää säilyketomaatit. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta. Tarjoa sellaisenaan kasvislisäkkeenä.
Vinkki:
Suikaloi pari kolme kalkkunaleikettä, paista pannulla kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää pataan.
6–8 annosta
400 g jauhelihaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl meiramia
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
noin 500 g valkokaalia
1 sipuli
2 porkkanaa
3–4 (400 g) punajuurta
Munamaito
6 dl täysmaitoa
2 munaa
Paahda jauheliha kattilassa. Mausta. Raasta karkeaksi kuoritut punajuuret, porkkanat, kaali ja sipuli. Lisää raaste jauhelihan joukkoon kattilaan. Hauduta pehmeäksi.
Lisää joukkoon tarvittaessa pieni määrä vettä. Tarkista maku. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Yhdistä munat maitoon ja kaada vuokaan.
Kypsennä 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia Lisää maitoa tarvittaessa. Peitä vuoka kannella tai foliolla, kun pinta on saanut sopivasti väriä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
6 annosta
9 (400 g) porkkanaa
5 (300 g) punajuurta tai raitajuurta
1 pieni (300 g) lanttu tai nauriita
1 (200 g) palsternakka
2 sipulia
2 rkl meiramia
1/2 rkl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
5 dl kevytmaitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 pak Koskenlaskija-juustoa
Raasta juurekset ja sipulit karkeaksi raasteeksi. Sekoita kasvikset ja mausteet keskenään ja kaada voideltuun, reilunkokoiseen uunivuokaan. Mittaa maito ja jauhot kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
Lisää sulatejuusto paloina ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Kaada kastike vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin kaksi tuntia.
Peitä loppuvaiheessa, kun pinta on kauniisti ruskistunut.
6 annosta
800 g karjalanpaistilihaa
1–2 sipulia
3 porkkanaa
200 g lanttua tai naurista
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tlk (70 g) vahvaa tomaatti-
sosetta
4 dl vettä
1 dl persiljasilppua
Kuori ja lohko kasvikset. Lado liha kerroksittain sipulilohkojen ja juurespalojen kanssa uunivuokaan.
Lisää mausteet ja veteen sekoitettu tomaattisose. Kypsennä ensin 200 asteessa tunti ja 150 asteessa toinen tunti. Viimeistele pata persiljalla. Tarjoa perunamuusin kanssa.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
