Sadonkorjuupöytä on katettu
Lado ruisjauhoissa kieritetyt muikut vieri viereen pannulle kehämäiseen muotoon. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoMikään ei maistu niin hyvältä kuin juuri maasta nostetut juurekset ja vihannekset. Myös kauppojen vihanneshyllyt notkuvat tuoreista kotimaisista kasviksista.
Jauhoisista perunoista tehty muusi on todellinen sadonkorjuuherkku. Paras sose syntyy, jos viitsii survoa keitetyt perunat siivilän läpi. Kun muusiin sekoitetaan kuuma maito, lopputulos on ilmava ja kuohkea.
Muusin seuraksi paistetaan ruisjauhoissa kieriteltyjä muikkuja. Rapeiksi paistuneet muikut ovat mielestäni yksi parhaimmista kalaruuista. Ne eivät välttämättä kaipaa erillistä kastiketta, mutta lämmin sienikastike maistuu muikkujen kanssa erinomaiselta.
Omenapuiden juurella riittää yhä poimittavaa. Omenoita pilkotaan leivonnaisten ja jälkiruokien lisäksi myös pääruokiin.
30 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 valkosipulin kynsi
murskattuna
2 dl ohrajauhoja
8 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
Täyte
150 g (3 dl) punaleima-
emmentalia raasteena
1 dl persiljasilppua
1 dl suppilovahverohakkelusta (esikäsiteltyä)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mausteet ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä voi. Kohota taikina.
Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (40 x 60 senttiä). Sekoita keskenään täytteen ainekset ja jaa levylle. Kääri rullalle ja leikkaa noin kolmen sentin levyisiksi paloiksi.
Nosta leivinpaperille pellille leikkauspinta ylöspäin. Käännä taikinanauhan pää alapuolelle. Kohota ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
6 annosta
4 (noin 400 g) porkkanaa
2 omenaa
1 sipuli
1 rkl (noin 3 cm) inkivääriä
hienonnettuna
noin 3 dl vettä
7 dl täysmaitoa
1/2 tl suolaa
1 rkl tuoretta oreganoa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Tarjoiluun
tuoreita yrttejä: persiljaa,
ruohosipulia, oreganoa
Lisää paloitellut porkkanat ja omenat, lohkottu sipuli sekä hienonnettu inkivääri kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsäksi. Mausta.
Lisää puolet maidosta. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää loppu maito ja kuumenna.
Lusikoi yrttisilppua keittoannosten päälle. Tarjoa sämpylähyrrän kera.
6 annosta
noin kilo muikkuja
2 tl hienoa merisuolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
Paistamiseen
75 g voita
Poista halutessasi muikuista pää ja vedä sisälmykset samalla pois. Jos jätät pään, poista kidukset ja sisälmykset.
Huolehdi, että suoli tulee pois, sillä se antaa kypsälle kalalle huonon maun. Huuhdo ja valuta muikut hyvin.
Sekoita muovipussissa tai lautasella suola ja ruisjauhot. Pyörittele muikut jauhoissa. Sulata voi pannulla, kuumenna ja lado muikut vieri viereen pannulle.
Kypsennä pari minuuttia, laita iso kansi pannun päälle ja käännä kalat yhtenä ”kakkuna” kannelle ja valuta takaisin pannulle. Voit kääntää myös lastalla muikku kerrallaan.
Kypsennä vielä toiselta puolelta rapeiksi. Nosta kypsät kalat tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä.
5–6 annosta
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl voita
2–3 (200 g) keitettyä, kuorittua punajuurta
2 rkl pestokastiketta
(1 dl omenatäysmehua)
Hauduta sipuli rasvassa kypsäksi. Paloittele punajuuret. Laita kaikki aineet monitoimikoneen tai tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi.
Tarjoa pyree kylmänä tai kuumenna kattilassa ennen tarjoilua. Mikäli pyree on paksua, ohenna omenamehulla.
6 annosta
noin 4 dl puolukoita
5 dl omenatäysmehua
3 dl vettä
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1 dl vettä
Tarjoiluun
vaniljakastiketta
Mittaa kattilaan puolukat, omenatäysmehu, vesi ja sokeri. Keitä noin viisi minuuttia. Nosta kattila levyltä.
Sekoita perunajauhot desilitraan vettä ja kaada ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen.
Kuumenna sekoittaen, kunnes kuplahtaa.
Kaada kiisseli jälkiruokamaljaan tai annoskulhoihin. Ripota pinnalle hiukan sokeria. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa lisäksi vaniljakastiketta.
noin 20 palaa
2 1/2 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 pieni muna
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
100 g voita
noin 8 dl vehnäjauhoja
Omena-rahkatäyte
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1 dl kiinteää omenahilloa tai -marmeladia
1/2–1 dl fariinisokeria
1 1/2 rkl kanelia
Muruseos
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 dl fariinisokeria
Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, 42 asteeseen. Sekoita joukkoon muna ja mausteet. Lisää osa jauhoista ja kuivahiiva. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot sekä pehmeä voi taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Ota taikinasta pala ja kauli siitä pyöreä levy 24 sentin irtopohjavuokaan. Kauli loppu taikina noin 50 x 40 sentin kokoiseksi levyksi.
Sekoita täytteen ainekset. Jos hillo on kovin makeaa, käytä fariinisokeria puoli desiä. Levitä seos pohjalle, jätä pitkälle sivulle toiseen reunaan tyhjää. Rullattaessa pehmeä täyte työntyy eteenpäin.
Kääri löysäksi rullaksi. Leikkaa terävällä veitsellä noin 12 palaa. Nostele palat vuokaan pohjan päälle, leikkauspinta ylöspäin. Kohota.
Nypi pehmeän voin joukkoon fariinisokeri, kaurahiutaleet jauhot. Ripota muruseos kohonneen pullan pinnalle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Leikkaa jäähtyneenä sektoreittain viipaleiksi.
Vinkki
Levitä täytteeksi pelkkää omenahilloa noin 3 dl. Ripottele päälle kanelia ja kääri rullalle.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
