Kalakurussa tärppää aina
Paasoset hankkivat 50 hehtaarin Kurkivuoren jatkeeksi pienen maa-alueen Lahnaveden rannasta, ja mukana tuli yksi mökkikin. Se on kuitenkin sisäremontin tarpeessa. Jukka Iiskonmäki Kuva: Viestilehtien arkistoKalakurun keittiövastaava on Jaana Paasonen, mutta asiakkaat voivat itsekin
valmistaa kalaisan
ateriansa.
MÄNTYHARJU
Mäntyharjuun on saatu yksi aktiviteetti lisää, kun tammikuussa avattu Kurkivuoren matkailualue oli ensiesittelyssä.
Aluksi tarjotaan kalastuspalveluja, mutta kehitystyö jatkuu.
Kurkivuoren isäntä Juha Paasonen, 54, selventää pari asiaa. Hän on yhä ammatiltaan maanviljelijä ja pääpaino on metsätaloudessa.
Lisäksi pyyntipaikat Kurkivuoren Kalakurussa ovat luonnonravintolampia. Kaloja ei ruokita, ja kirjolohet hankitaan lähellä sijaitsevasta kasvattamosta.
Maatalon pojalle ammatinvalinta oli aikanaan helppo, joten Paasosesta tuli maanviljelysteknikko parikymppisenä. Vuosia myöhemmin hän kävi valmistumassa diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.
Tammikuussa Kurkivuori esiteltiin, ja joukko mökkeilijöitä kävi koettamassa kalaonneaan.
”He olivat paikallisten matkailuyritysten asiakkaita. Venäläiset ovat huomattava asiakasryhmä, vaikka heidän sesonkinsa onkin lyhyt”, Paasonen kertoo.
”Venäläiset arvostavat suomalaista luontoa marjoineen ja sienineen. Tässä on nyt yksi luontokohde lisää, jonne vieraat niin kotimaasta kuin muualtakin ovat tervetulleita.”
Alueelle kaivettujen kolmen lammen pinta-ala on noin viisi hehtaaria. Niissä ui kirjolohta, kuhaa, karppia ja ahventakin.
Kalakurussa on yöpymiseen ja ruuanlaittoon soveltuva kota sekä kalatupa keittiö- ja huoltotiloineen.
”Meillä on ohjelmapaketteja, mutta asiakas voi suunnitella ohjelmansa itsekin”, keittiöpuolesta enemmän vastaava Jaana Paasonen sanoo.
Kurkivuoren nimihistoria tarkentuu huoltorakennukselta lähtevää kävelytietä seuratessa.
”Tässä olemme 60 metriä Lahnaveden yläpuolella”, Juha Paasonen ilmoittaa lumisen järvimaiseman avautuessa.
”Rakennuslupaa alueella on 300 neliömetrille, ja tarkoituksemme on saada tänne päärakennus. Yksi mökki tuli maakaupan mukana”, Paasonen kertoo.
Itse Kurkivuoren 50 hehtaarin alueen Paasoset hankkivat noin 15 vuotta sitten metsätalouden tarpeisiin.
”Kalastuksella aloitetaan. Katsotaan, mitä jatkossa keksitään, mutta luontoon se liittyy. Kehitämme aluetta luonnon ehdoilla, eli terästolppia emme halua maastoreittejä tai hiihtolatuja valaisemaan.”
Kurkivuori-hankkeen käynnisti tuo kuuluisa sosiaalinen tilaus. Paasonen myöntää, ettei ajatus kokonaan ihan oma ollut.
”Seudun matkailuyrittäjistä muutaman olen tuntenut koko ikäni. Tuli vain puheeksi, että tällaistakin kalastusmuotoa kaivattaisiin”, Paasonen muistelee.
”Alueella riittää majoitustilaa ja sillä käyttäjiä. Elykeskuksessa ehdotus otettiin hyvin vastaan, ja Kurkivuorelle saatiin osarahoitus.”
Paasosten lapsista nuorin on peruskoulun loppusuoralla ja kaksi tytärtä ovat jo ammattiopintojen parissa.
”Pyöritämme Kurkivuorta nyt perheen voimin. Tarkoitus ei ole ollutkaan, että tämä toiminta olisi päätyömme tai muuten suurta”, maanviljelijä – edelleen – Paasonen tuumii liitännäiselinkeinostaan.
JUKKA IISKONMÄKI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
