KAUDEN KASVIKSET
Ruusukaalia kutsutaan myös brysselinkaaliksi.
n Minikaalinkerä, jota
nykyisin saa kotimaisena
ilahduttavan usein.
n Kanta ja kuivahtaneet
päällimmäiset lehdet leikataan pois. Kantaan voi tehdä risti-
viillon tasaisen kypsymisen
takaamiseksi.
n Voi suikaloida raakana
salaatiksi, keittää tai höyryttää lämpimäksi kasvislisäkkeeksi
tai kuorruttaa juustokastikkeella itsenäiseksi ruokalajiksi.
n Paras höyryttää kirkkaanvihreiksi ja rapsakoiksi 8–10
minuuttia eikä yhtään
pitempään. Ylikypsä ruusukaali ei maistu kenellekään.
Aromaattinen palster-
nakka muistuttaa isoa,
valkoista porkkanaa.
n Myydään useimmiten muoviin pakattuina paloina liemijuurekseksi, vaikka
voidaan käyttää moni-
puolisesti erilaisten kasvisruokien raaka-aineena.
n Puisevan sisuksen voi
leikata pois.
n Sopii erinomaisesti uunijuurekseksi, suikaloituina
vokkeihin, soseutettuna
keitoksi tai lisäkepyreeksi.
n Raasteena sopii kakkuun samaan tapaan kuin
porkkana ja punajuuri.
Kakun päälle voi muotoilla mantelimassasta pikkuiset palsternakat koristeeksi.
n Englantilaisen joulu-
pöydän pakolliset kasvikset ovat höyrytetyt ruusukaalit
ja uunissa lintupaistin
vieressä pehmeiksi muhineet palsternakkalohkot.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
