Tutkijan kynästä: Viljan laatu on monen tekijän summa - "jyvä on terveyspommi"
Luken tutkija Veli Hietaniemi toteaa, että kauran lisäksi myös kotiamiset ruis, ohra ja vehnä sisältävät ravitsemuksellisesti tärkeitä aineita.
B-vitamiinit, liukoinen ja liukenematon kuitu, proteiinit, rasvat, kivennäis- ja hivenaineet sekä erilaiset bioaktiiviset ja antioksidatiiviset yhdisteet tekevät yhdessä viljan jyvästä ravitsemuksellisen terveyspommin. Kuva: Kimmo HaimiViljan laadun määrittely ei ole läpihuutojuttu. Viljan vastaanotossa tärkeitä teknisen laadun mittareita ovat kosteus, hehtolitrapaino, valkuaispitoisuus, sakoluku, roskapitoisuus, vihreät jyvät, vieraat lajit ja muut rikkajyvät.
Turvallisuuslaatuun kuuluvat esimerkiksi hometoksiinit, raskasmetallit ja torjunta-ainejäämät.
Fusarium-sienten tuottamat hometoksiinit ovat tärkein viljan laatua heikentävä riskitekijä.
Luonnonvarakeskus (Luke) yhdessä Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry:n, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, ProAgrian ja yritysten kanssa on panostanut vahvasti vuodesta 2000 alkaen hometoksiiniriskin hallintaan ja syy-seuraussuhteiden tutkimukseen.
Yhteistyön tuloksena on syntynyt viljelyohjeita, tiedotteita, säätietoihin perustuva riskin ennustaminen sekä uusia tutkimushankkeita riskin minimoimiseksi.
Lisäksi viljojemme puhtauden puolesta puhuvat hyvin pienet raskasmetalli- ja torjunta-ainejäämäpitoisuudet.
Viljan jyvien teknisen ja turvallisuuslaadun lisäksi Luken tutkimus on pureutunut yhä syvemmälle viljan jyvään ja sen sisältämiin moniin ravitsemuksellisesti tärkeisiin kemiallisiin yhdisteisiin.
Viljan jyvää voidaan hyvin nimittää terveyspommiksi.
Se sisältää meille tärkeitä B-vitamiineja, liukoista ja liukenematonta kuitua, proteiineja, rasvoja, kivennäis- ja hivenaineita sekä erilaisia bioaktiivisia ja antioksidatiivisia yhdisteitä.
Viljoistamme eniten viime aikojen lehtiotsikoissa on ollut esillä kaura. Yhtä hyvin ruis, ohra ja vehnä sisältävät meille kaikille ravitsemuksellisesti tärkeitä ravintoaineita.
Terveellisen ruokavalion avaimiin kuuluvat kokojyvätuotteiden suosiminen ja niiden tulisi kuulua jokaisen kansalaisen perusruokavalioon.
Ei ole ihme, että etenkin kaura ja sen erinomaiset laatuominaisuudet ovat nousseet hiteiksi lehtiotsikoiden tapaan: Uusi Nokia, Säkillinen kultaa tai Kaurapellossa väikkyy kultasuoni.
Kaurasta, pavuista ja herneestä valmistettu nyhtökaura on niittänyt mainetta uutena lihan rakennetta muistuttavana vegaanisena vaihtoehtona.
Euroopan unionissa on hyväksytty kolme kauran liukoiseen kuituun, eli beetaglukaaniin, perustuvaa terveysväittämää: se alentaa veren kolesterolia, hillitsee aterianjälkeistä verensokerin nousua ja lisää ulostemassaa, eli parantaa vatsan toimintaa.
Tulevaisuuden tekemisessä keskeistä on koko viljaketjun tiivis yhteistyö viljan alkutuotannosta ja tutkimuksesta uusiin innovatiivisiin viljapohjaisiin elintarvike- ja kotieläintuotteisiin saakka.
Kokonaisvaltainen laadunhallinta on merkittävä kilpailukykytekijä kotimaiselle viljaraaka-aineelle ja tuotteille sekä kansallisilla että kansainvälisillä markkinoilla.
Tiedekolumnin kirjoittaja on Luken tutkija.
Lue lisää maanantain tiedesivun antia: Viljan vaikeaan taloustilanteeseen löytyy sekä voittajia että häviäjiä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
