Suomelle uusi vientilupa: Ensimmäinen munakuorma Hongkongiin kesäkuun alussa
Suomi voi aloittaa kananmunien, munavalmisteiden ja naudanlihatuotteiden viennin Hongkongiin.Suomen viranomaiset ovat saaneet neuvoteltua Hongkongin kanssa luvan kanamunien, munavalmisteiden ja naudanlihatuotteiden vientiin. Ensimmäinen kananmunaerä lähtee Suomesta jo 1. kesäkuuta.
Samalla Hongkongin elintarvikemarkkinat avautuvat myös suomalaisille luomutuotteille.
Viennin alkamisesta sovittiin maa- ja metsätalousministeriön ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eilen ja toissapäivänä tekemällä vienninedistämismatkalla Hongkongissa.
"Tämä on historiallinen ensimmäinen kerta, kun viranomaisneuvotteluin on avattu uusia vientimarkkinoita EU:n ulkopuolisiin maihin suomalaisille kananmunille ja munavalmisteille. Osa vientituotteista tulee lisäksi olemaan luomua", iloitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Neuvottelut kananmunien ja munavalmisteiden viennin avaamiseksi käynnistettiin viime joulukuussa. Evira kokosi Hongkongin viranomaisten edellyttämät tiedot ja toimitti ne Hongkongin elintarviketurvallisuusviranomaiselle huhtikuussa.
Kananmunien ja munavalmisteiden vienti nostettiin maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran tämänviikkoisen vierailun asialistalle.
"Neuvottelujen myönteiseen lopputulokseen vaikutti ennen kaikkea Suomen hyvä eläintauti- ja salmonellatilanne. Hyväksyntäprosessi hoitui kaiken kaikkiaan erittäin nopeasti", kertoo Hongkongista juuri palannut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Ministeriön ja Eviran yhteinen ruokavienninedistämismatka Hongkongiin oli osa elintarvikeviennin edistämiseen tähtäävää hallituksen kärkihanketta, jonka avulla edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä EU:n ulkopuolisille markkina-alueille.
Kärkihanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.
Vierailulla vahvistettiin vientitodistusten hyväksynnällä myös Hongkongin elintarviketurvallisuusviranomaisten antama lupa suomalaisen naudanlihan viennin alkamiselle. Tieto vientiluvasta saatiin huhtikuun lopulla.
Sen mukaan naudanlihan vienti voi alkaa ensi viikon maanantaina eli 15.5.
Tämä markkinoillepääsyhanke vei aikaa lähes tarkalleen vuoden.
Suomalaisen siipikarjan ja sianlihan vienti Hongkongiin on ollut mahdollista vuodesta 2015.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

