Vegaani haluaa grilliin lihaisia makuja
Espoossa asuva diplomi-insinööri Sonja Koskela napsauttaa parvekkeen nurkassa odottavan sähkögrillin päälle. Sitten alkaa pakettien availu.
Koskela on ostanut maisteltavaksi monen sortin makkaraa ja pihviä. Lihaisasta ulkonäöstään huolimatta ne kaikki ovat vegaanisia tuotteita.
Koskela ei syö mitään eläinkunnan tuotteita eli munat ja maidot ovat myös poissuljettuja. Silti hän kaipaa ja haluaa välillä lihaisia makuja.
”En alkanut vegaaniksi maun vuoksi, vaan eläinoikeuksien ja ympäristösyiden takia”, Koskela selventää.
Siksipä grillissä tirisee aimo arsenaali makkaraa. On mausteista chorizoa, bratwurstia, juustogrillimakkaraa, nakkeja ja hampurilaispihvejä.
Ne kaikki on tehty soija- tai vehnäproteiinista.
Kuusi vuotta vegaanina pysytellyt Koskela hädin tuskin muistaa, miltä liha maistuu. Hän pitää kasvismakkaroiden makua sopivan lihaisana. Lisäksi tuotteissa on runsaasti proteiinia, jota paljon liikkuva kasvissyöjä kaipaa ruokavalioonsa.
Koskela arvioi, että kasvismakkaroissa on paremmat ravintoarvot ja korkeampi proteiinipitoisuus kuin tavallisissa grillimakkaroissa. Vegaanisissa tuotteissa potkua antavat soija- ja vehnäproteiini eli gluteeni sekä palkokasvit.
Koskela asettelee grilliin makkaroiden kylkeen kotimaista hernetempeä. Hän on marinoinut sen öljykastikkeessa, jossa maistuu tomaatti ja savupaprika. Marinadi taittaa hieman tempen luonnostaan kitkerähköä makua.
Tempe on tehty herneestä, etikasta ja Rhizopus oligosporus -sienestä, jonka rihmasto pitää kakun kasassa.
Koskela suosii tempeä paitsi maun vuoksi, myös kannattaakseen kotimaista maataloustuotantoa.
Koskelan grillissä tirisee myös kotimaassa valmistettua tofua. Tuotteen soija tulee Brasiliasta.
Lisäksi kypsymässä on marketista ostettuja seitanpihvejä. Ne on tehty vehnägluteenista. Koskela valmistaa ja marinoi seitania usein itsekin. Vastikään hän teki sitä ystävilleen, jotka käyvät tiuhaan grillailemassa.
”Kaupasta saa myös valmista gluteenijauhoa, josta on helppo tehdä seitania.”
Joskus Koskela hakee vaihtelua valmistamalla pihvejä hampunsiemenistä.
”Ruokavalioni on kasvissyönnin myötä oikeastaan vain laajentunut, kun tulee kokeiltua kaikenlaisia raaka-aineita”, Koskela pohtii.
Tällä kertaa testattavana on myös Virosta ostettuja kasvisnakkeja, jotka ovat koostumukseltaan ällistyttävän lähellä tavallisia nakkeja.
Lisäksi tulilla on saksalaisia wursteja, ruotsalaisia seitanpihvejä ja juustomakkaraa, jossa juustokin on soijasta tehty. Kyytipojaksi sopii perinteinen sinappi ja ketsuppi.
Jokusen maistiaispalan jälkeen alkaa jo hiipiä ähky. Voi todeta, että kasvismakkarat ovat täyttä tavaraa.
KATJA LAMMINEN
Juttukokonaisuuden tuotteet
on ostettu Helsingin
Ruohonjuuresta, Vegekaupasta,
Prismasta sekä S- ja K-marketista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
