Talkoohenki elää vahvana pienpanimoissa
Rekolan panimossa Fiskarsissa oluen pullotus ja korkitus tapahtuu koneellisesti. Pullojen latominen hihnalle ja täysien pullojen pakkaaminen laatikoihin on puolestaan käsityötä. Juho Kaasinen ja Juha Kuronen tarkkailevat Jari Leinosen suorittamaa laadun tarkkailua. Saara Olkkonen Kuva: Viestilehtien arkistoRAASEPORI
Rekolan panimolla Fiskarsin Ruukkikylässä tuoksui tiistaina runsas maltaan aromi. Käynnissä oli panimon kaksivuotisen historian suurin pullotus.
”Pullotamme tänään 6 000 litraa olutta 12 000 pulloon”, yrittäjä Jari Leinonen kertoo.
Aiemmin Mäntsälässä sijainneella panimolla ei ole Leinosen lisäksi muita työntekijöitä ja pullotushihnalla häärikin seitsemän talkoolaista.
”Yhdeksältä aamulla aloitimme laitteiden pesulla ja puoleen yöhön mennessä pitäisi olla valmista.”
Pienempiä pullotuksia panimolla järjestetään kerran viikossa ja isompia parin viikon välein.
Leinosen mukaan halukkaita talkoolaisia on löytynyt tuttavien joukosta aina tarvittaessa, yrittäjän vanhemmat Terttu ja Eino Leinonen mukaan lukien.
”Tekee mieli jelpata poikaa, sillä ei alkavalla yrittäjällä liiemmin rahaa ole. Täällä on erittäin hyvä yhteishenki ja ajatuksena on, että sitten lähdetään kun on valmista. Kerran meni kolmeen asti aamuyöllä koneen reistailun takia”, Eino Leinonen toteaa.
Talkoot sopivat yrittäjän mukaan hyvin tukemaan pienten panimoiden toimintaa. Henkeen kuuluu, että toisia yrittäjiä autetaan ja Leinonen on itsekin valmis lähtemään muiden panimoiden vastaaviin talkoisiin.
”Viimeksi minulla tosin oli vapaata juhannuksena”, hän toteaa.
Pullotusmäärien kasvun vuoksi panimo hakee parhaillaan työntekijää ja Leinosen vaimo on tullut mukaan yritykseen panimon yhteyteen avatun puodin myötä.
”On mielenkiintoista nähdä, mitä oluen paneminen käytännössä on. Tämä on hyvää vaihtelua toimistossa istumiselle”, talkoisiin osallistunut helsinkiläinen Harri Hytönen toteaa.
SAARA OLKKONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
