Avokado
Etelä-Meksikossa avokadoa on syöty iät ja ajat, mutta
Euroopassa vasta 1900-luvulla.
Kuori on nahkamainen,
kiiltävä tai rosoinen, eikä sitä syödä.
Väri vaihtelee kaikissa
vihreän sävyissä, vaaleasta
lähes mustan vihreään.
Kun kanta irtoaa helposti
ja sen alta näkyy vihreää,
avokado on kypsä. Silloin myös pinta antaa hiukan periksi
painettaessa.
Kotona kypsymistä
nopeuttaa, kun laitat omenan tai banaanin samaan pussiin päiväksi tai kahdeksi.
Hedelmien erittämä etyleeni
nopeuttaa kypsymistä.
Samaan perustuu neuvo
kääräistä avokado alumiinifolioon ja pitää 10 minuuttia
100-asteisessa uunissa.
Kypsä hedelmäliha on
pehmeän kermamaista,
maultaan mietoa.
Sisus tummuu helposti,
sitruunamehu ja avokadon
oma kivi estävät
tummumista.
Jos et syö kerralla koko
hedelmää, niin säilytä rasiassa kivinen puoli 10–14 asteessa.
Sopii kylmiin ruokiin, syö
täytettynä, viipaloi leivän
päälle, soseuta tahnaksi
tai kastikkeeksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
