Näin valmistat hirvenpaistista suussa sulavaa: Uusi luottoresepti
Ylikypsäksi valmistettava paisti on niin mureaa, että se lähes sulaa suuhun. Sen voi tarjota perinteisesti perunoiden, juuresten ja salaatin kanssa, ja haudutusliemestä kannattaa valmistaa kastike.
Ylikypsä paisti hajoaa lihassyiksi ja sulaa suuhun. Tarjoa se haluamasi kastikkeen kanssa. Kuva: Sanne KatainenLihan voi myös riipiä lihassäikeeksi ja upottaa mausteiseen kastikkeeseen nyhtöpossun tapaan.
Murean ylikypsä hirvenpaisti
noin 10 annosta
Ainekset
- 1–2 kg hirvenpaisti (sisä- tai ulkopaisti)
Marinadi
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 sipulia
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. timjamia, rosmariinia, persiljaa, rakuunaa)
Paistamiseen
- 2 rkl voita tai margariinia
- 2 rkl rypsiöljyä
Lisäksi
- noin 10 dl lihalientä
- 3 porkkanaa
- 3 sipulia
Valmistusohje
- Poista paistin pinnalta mahdolliset kalvot ja rasva. Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään. Pane liha isoon, tukevaan muovipussiin ja kaada joukkoon marinadi. Sulje pussi ja kääntele, niin että marinadi levity tasaisesti. Anna marinoitua jääkaapissa 1–2 vuorokautta. Kääntele muutama kerta.
- Ennen kypsentämistä pyyhi lihan pinnalta marinadi pois. Kuumenna rasvat pannulla ja paista lihaan kauttaaltaan kaunis, ruskistunut paistopinta. Nosta liha pataan tai uunivuokaan ja lisää lihaliemi sekä kuoritut, paloitellut kasvikset. Peitä kannella tai kaksinkertaisella foliolla.
- Kypsennä 200 asteessa noin tunti. Alenna lämpö 125 asteeseen ja kypsennä vielä noin 4 tuntia.
- Valmis ylikypsä paisti hajoaa helposti lihassyiksi, joten kokeile lihan kypsyyttä kypsentämisen aikana. Jos neste haihtuu liikaa, niin lisää vuokaan lihalientä tai vettä. Neste on tärkeää, jotta liha ei kuivu.
- Vinkki: Voit tarjota lihan perunoiden ja kastikkeen kanssa. Voit myös riipiä sen nyhtölihan tapaan ja upottaa haluamaasi kastikkeeseen. Kypsää lihaa voi myös pakastaa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

