
Tiesitkö näistä rapujuhlaetiketeistä? Katso videolta, miten konkari kuorii ravut
Rapujuhlakausi käy kuumana, joten kannattaa järjestää juhlat tai suunnata ravintolaan nauttimaan kotimaisista ravuista.Ravustuskausi alkaa Suomessa 21. heinäkuuta ja päättyy 31. lokakuuta. Tällä välillä monissa suomalaiskodeissa järjestetään rapujuhlia, joihin liittyy vahvat perinteet. Nämä perinteet näkyvät myös ravintoloissa eri puolilla Suomea.
Ravintola NJK on tarjoillut rapuja jo 1960-luvulta lähtien Helsingin Valkosaareen vuonna 1900 perustetussa huvilassa. Rapukauden aikana NJK:lla syödään jopa 20 000 rapua.
Ravut ovat lähellä myös ravintolaa operoivan NoHo Partnersin kansainvälisen liiketoiminnan liiketoimintajohtajan Benjamin Gripenbergin sydäntä.
”Perheessämme on syöty rapuja aina. Muistan, että lapsena rapujuhliin liittyi mystiikkaa. Isoäitini ja isoisäni järjestivät suuria rapukekkereitä, kun olin alle kymmenvuotias. Silloin lapset eivät päässeet osallistumaan juhliin. Rapuja pidettiin yön yli kylmähuoneessa ja halusin päästä maistamaan niitä”, Gripenberg kertoo.
Ensimmäistä kertaa Gripenberg pääsi juhlapöytään, kun hän oli 15-vuotias.
”Siitä lähtien olen rakastanut rapuja. Minulle rapujuhlakausi on yhtä tärkeä kuin joulu ja se on vuoden kohokohta. Parasta siinä on perheen ja ystävien kanssa ajan viettäminen. Juhlissa lauletaan ja vietetään yhdessä mukava ilta.”
”Tärkeintä on järjestää hauska ja mukava tilaisuus.”
Jos rapujuhlat eivät ole tuttu konsepti, rapujen kuoriminen ja rapujuhliin liittyvä etiketti jännittää. Tämä on Gripenbergin mukaan turhaa.
”Tärkeintä on järjestää hauska ja mukava tilaisuus. Usein pöydästä löytyy joku, joka tietää, miten rapuja syödään, ja hän voi neuvoa. Jokaisella on oma tekniikkansa, eikä vääriä tapoja syödä rapuja ole.”
Rapujuhliin osallistuville kannattaa varata kaulaan puettava rapuliina.
”Etiketin mukaan vieressä oleva mies pukee naiselle liinan. Tämän lisäksi tarvitaan rapuveitsi, jolla kuoriminen helpottuu. Erilaiset snapsit ja niihin liittyvät laulut kuuluvat moniin rapujuhliin. Ruokajuomaksi moni valitsee alkoholijuomista oluen tai viinin”, Gripenberg luettelee.
Alta näet videon, jossa Gripenberg näyttää, miten hän kuorii ravut.
Yksi rapuetikettiin kuuluva tapa on myös isoimman ravun tarjoaminen seuralaiselle.
”Tavallisesti mies valitsee ensimmäisen ravun naiselle tai pöytävieraalle. Hän valitsee mielestään hienoimman tai suurimman ravun, jonka jälkeen hän vasta ottaa itselleen”, Gripenberg sanoo ja jatkaa:
”Tärkeää on muistaa, että jos koskee rapua, ottaa sen. Pöydässä ei aleta ikään kuin kaivamaan ja valitsemaan tiettyjä rapuja. Ei voi alkaa valitsemaan esimerkiksi naarasrapua, jossa voi olla rapumätiä. Naaraan tunnistaa suuremmasta pyrstöstä, joten ravut on aseteltu niin, että pyrstö jää piiloon ja sakset esille.”
Rapujuhliin liittyy myös vanhempia etikettejä, joita näkee noudatettavan vielä tänäkin päivänä.
”Isoäiti opetti minulle, että juhlien miehen tulisi tarjota rouvalle ensimmäinen rapuleipä, jonka hän on tehnyt. Minä en ollut tästä tietoinen silloin 15-vuotiaana, jolloin olin vaivalloisesti kuorittua muutaman ravun leivälle. Silloin tuli vähän pelko siitä, ettenkö olisi saanutkaan syödä kovalla vaivalla valmistamaani leipää”, Gripenberg naurahtaa.
Tillillä on rapujuhlissa suuri rooli, sillä se maustaa pitkälti ravun.
”Kruunutilliä käytetään rapuvadin koristeena ja rapujen keittämiseen, mutta perinteistä tilliä käytetään yleensä rapuvoilevän maustamiseen. Tavallisesti paahtoleivälle levitetään ensin voita, jonka jälkeen sille ripotellaan tilliä. Tämän päälle aletaan kasata rapujen kuoritut pyrstöt ja sakset.”
”Ruotsissa rapuleipään voidaan laittaa myös juustoa, kuten Västerbotten-juustoa. Olen kokeillut sitä myös itse ja pidän siitä todella paljon. Joskus laitan rapuleivälle myös hieman majoneesia.”
”11-senttisiä rapuja kannattaa varata kahdeksasta kymmeneen.”
Kun rapujuhlia järjestää itse tai suuntaa ravintolaan niitä nauttimaan, kannattaa valmiiksi miettiä sopiva määrä rapuja ruokailijaa kohti.
”Tähän vaikuttaa myös rapujen koko, mutta esimerkiksi 11-senttisiä rapuja kannattaa varata kahdeksasta kymmeneen. Tavallisesti rapujuhlissa on tarjolla pääruoaksi jotakin muuta, eli pelkkiä rapuja ei syödä.”
Gripenberg suosittelee pääruoaksi NJK:llakin tarjolla olevaa Pytt Bellmannia, joka on kermaisempi ja täyteläisempi versio pyttipannusta. Siihen voi hyödyntää esimerkiksi metsäsieniä. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset piiraat tai liharuoatkin.
”Pääruoka voi olla mitä tahansa. Ensin keskitytään siis rapuihin ja sitten siirrytään muihin ruokiin”, Gripenberg toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









