
Tätä helpompaa ei piirakan leipominen ole: kaksi makeaa ja suolaista vaihtoehtoa
Jos piirakkahammasta kolottaa mutta jauhopeukaloa väsyttää, valitse oikopolku vaivattomiin piiraspohjiin. Paahtoleipäpussista, perunalaarista, voisarvipurkista ja keksipaketista löytyvät eväät taikinattomiin herkkupiiraisiin.Ruokaisat ja makeat piirakat ovat ikisuosikkeja. Ne maistuvat hyviltä salaatin kera lounaalla, iltateen tai päiväkahvin kanssa ja juhlien noutopöydässä. Täytteitä ja mausteita vaihtelemalla piirakka on helppo muuntaa uudenlaiseksi. Myös taikinapohjaa voi varioida.
Säästyt piiraspohjan tekemiseltä, kun hyödynnät kaupan pakastealtaan valmistaikinavalikoimaa. Sieltä löydät monenlaisia kotileipuria helpottavia taikinoita. Lehti- ja voitaikinoiden lisäksi piiraspohjaksi sopivat pulla-, ruis- ja filotaikinat sekä erilaiset murotaikinat.
Purkillisesta croissanttaikinaa valmistat voisarvien sijaan mainion alustan omenapiirakalle. Ole tarkkana, ja painele valmiit leikkuulinjat tiukasti kiinni, jotta saat yhtenäisen taikinalevyn.
Naistenpäivää vietetään 8.3.
Kansainvälisenä naistenpäivänä järjestetään maailmanlaajuisesti tuhansia tapahtumia, joiden tarkoitus on juhlistaa jo saavutettua sukupuolten välisen tasa-arvon kehitystä, naisten sosiaalisia, taloudellisia, kulttuurisia ja poliittisia saavutuksia sekä kunnioittaa historian merkittäviä naisia.
Suomessa naistenpäivää juhlitaan monenlaisten tapahtumien lisäksi antamalla naisille kukkia tai pieniä lahjoja ja hemmottelemalla heitä herkuilla.
Murustelluista kekseistä syntyy maukas pohja juustokakuille ja brittiläisten ikisuosikille, banoffee-piiraalle. Siinä maistuvat nimensä mukaisesti banaani ja toffee sekä kermavaahto. Kun pintaan vielä ripottelee vaikkapa suklaarouhetta ja suolapähkinöitä, on jälkiruoka tai kahvipöydän makea herkku heti nautittavissa. Uuniakaan ei tarvita!
Somesuosikiksikin noussut, luontaisesti gluteeniton piirakkapohja syntyy kuorineen keitetyistä perunoista, jotka ladotaan ripirinnan vuokaan ja lytistetään litteäksi, tiiviiksi levyksi. Sekoita täytteeksi ranskankermaa, kananmunia ja voimakasta juustoraastetta. Sitruunan kuoriraaste ja mehu antavat hienon aromin piirakalle, joka vasta kypsänä päällystetään savumuikuilla ja erilaisilla sipuleilla.
Paahtoleipäviipaleista syntyy nopea taikinankorvike. Leikkaa reunat ja kauli leivät litteiksi, lado vuokaan, lisää täyte ja anna uunin hoitaa homma loppuun. Viimeistele maukas poropiirakka halutessasi raikkailla vihreillä versoilla tai tarjoa se salaatin kera.
Keitetyistä perunoista syntyy uudenlainen, maukas ja ruokaisa piirakkapohja. Kypsentämisen jälkeen sen päälle levitetään savumuikkuviuhka sipuleiden kera. Kuva: Sanne KatainenKalaisa lyttyperunapiirakka
12–18 palaa
- Ainekset
- Pohja
- 1 kg perunoita (jauhoinen tai yleisperuna)
- ripaus suolaa ja mustapippuria
- Täyte
- 2 prk (à 200 g) ranskankermaa
- 2 kananmunaa
- 1 ps (130 g) mustaleimaemmentaaliraastetta
- 1 sitruuna (2 tl kuorta + 2 rkl mehua)
- ½–1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- Lisäksi
- 18 savumuikkua (säilyke)
- ½ punasipulia
- ½ dl hillosipuleita
- ¼ ruukkua ruohosipulia
Valmistusohje
Pese perunat huolellisesti ja keitä ne kypsiksi.
Voitele piirakkavuoka (Ø 26 cm). Asettele perunat tasaisesti vuoan pohjalle. Levitä leivinpaperi perunoiden päälle ja paina kattilan pohjalla perunat lyttyyn tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää myös survinta ja painella perunat lyttyyn yksi kerrallaan. Ripottele perunapohjalle kevyesti suolaa ja pippuria.
Sekoita ranskankermat, munat ja juustoraaste kulhossa. Pese sitruuna ja raasta sen kuori ranskankermaseokseen. Sekoita joukkoon mehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos vuokaan perunoiden päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä.
Valuta muikut ja asettele ne tasaisesti rinkiin vähän jäähtyneen piirakan päälle.
Kuori punasipuli, halkaise se ja leikkaa puolirenkaiksi. Viipaloi hillosipulit. Hienonna ruohosipuli.
Viimeistele kalaisa lyttyperunapiirakka sipuleilla.
Makea banoffee-piiras on helppotekoinen. Levitä paksu valmiskinuski keksipohjalle, viipaloi päälle banaania ja lusikoi kermavaahtoa. Pintaan vielä suolapähkinöitä ja suklaarouhetta niin herkku on valmis. Kuva: Sanne KatainenBanoffee-piirakka
8 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 150 g digestivekeksejä
- 75 g voita sulatettuna
- Täyte
- 1 prk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä
- 1 prk (2 dl) kuohu- tai vispikermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 banaania
- Päälle
- ½ dl suolapähkinöitä
- muutama pala tummaa suklaata
Valmistusohje
Murskaa keksit hienoksi muruksi monitoimikoneessa tai kaulimella painellen pakastepussissa. Sulata voi. Sekoita voisula keksimuruihin.
Painele keksiseos ruokalusikan selällä piirakkavuoan (Ø 20 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna pohjan kovettua.
Levitä karamellisoitu maitotiiviste keksipohjalle.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla.
Kuori banaanit ja viipaloi ne. Levitä banaanit karamellikerroksen päälle. Lusikoi kermavaahtonokareita piirakan pinnalle.
Koristele piirakka rouhituilla pähkinöillä ja suklaalla. Tarjoa heti.
Pororouheesta tulee herkullinen täyte paahtoleipäviipaleista tehdylle piirakkapohjalle. Kuva: Sanne KatainenPoro-juustopiiras
6–8 palaa
- Ainekset
- Pohja
- noin 8 paahtoleipäviipaletta
- Täyte
- 3 dl mozzarella-emmentaalijuustoraastetta
- 2 dl kylmäsavupororouhetta
- 3 kananmunaa
- 1 dl maitoa
- 1 dl kuohukermaa
- 2 rkl rosmariinia ja/tai timjamia silputtuna
- 1 rkl vehnäjauhoja
- ½ tl valkopippuria
- ¾ tl suolaa
- Lisäksi
- noin 3 dl salaattiversoja
Valmistusohje
Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka (20 x 30 cm).
Leikkaa paahtoleivistä reunat ohuesti pois. Litistä leipäpalat kaulimalla. Levitä leivät vuoan pohjalle ja reunoille. Painele ne yhteen mahdollisimman tiiviiksi levyksi.
Levitä pohjalle juustoraaste ja sen päälle pororouhe.
Vatkaa munat, maito, kerma, yrtit, jauhot ja mausteet kulhossa. Kaada seos tasaisesti vuokaan.
Paista piirasta 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on kauttaaltaan hyytynyt.
Nostele salaattiainekset vähän jäähtyneen piirakan päälle tai tarjoa salaatti erikseen.
Croissanttaikina taipuu myös piirakkapohjaksi. Appelsiinin kuoriraaste sopii tyylikkäästi maustamaan omenoita. Kuva: Sanne KatainenOmenainen croissantpiirakka
6–8 palaa
- Ainekset
- 1 prk croissanttaikinaa (Danerolles)
- Täyte
- 1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- 1 prk (200 g) paistonkestävää kreemiä (kinuski)
- 2 kananmunaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1–2 tl appelsiinin kuoriraastetta
- Päälle
- 2–3 omenaa
- Koristeluun
- tomusokeria
Valmistusohje
Avaa croissanttaikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina työtasolle ja leikkaa se kolmeen yhtä suureen palaan pystysuoria ”katkoviivoja” pitkin. Vuoraa taikinapaloilla voidellun, suorakaiteen muotoisen uunivuoan (20 x 30 cm) pohja ja reunat. Painele taikinan leikkuulinjat kiinni, jotta saat ehjän taikinapohjan.
Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa tasaiseksi seokseksi.
Pese omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Kaada täyteseos taikinapohjan päälle vuokaan. Painele omenaviipaleet tasaisesti päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Siivilöi haalean piirakan päälle tomusokeria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











