
Jauheliha loppu? Näin valmistat sitä helposti kotona lihamyllyllä – tätä parempaa ei ole!
Isoäidin lihamylly kannattaa nyt kaivaa kaapista tai suunnata lihamyllykaupoille. Jauhelihan valmistaminen on todella helppoa ja lopputuloksesta tulee erittäin tuoretta ja maukasta.
Jauhelihaa voi valmistaa kotona esimerkiksi yleiskoneeseen liitettävällä lihamyllyllä. Kuva: Janiko KemppiJauhelihaa on helppoa valmistaa myös kotona. Sen valmistaminen on ehdottomasti helpointa lihamyllyllä, joskin monitoimikonekin käy, kun on tarkkana.
Lihamyllyjä on markkinoilla laidasta laitaan. On käsikäyttöisiä, erillisiä lihamyllyjä sekä yleiskoneisiin kiinnitettäviä lihamyllylisäosia.
Erillisen lihamyllyn hankkiminen voi mietityttää, jos keittiön kaapit pursuavat jo erilaisia laitteita. Tällaisessa tilanteessa voi harkita jo löytyvään yleiskoneeseen saatavaa lisäosaa. Lähes kaikki suurimmista valmistajat tarjoavat lihamyllylisäosaa yleiskoneeseensa. Lisäosia löytyy muun muassa Kitchenaidilta, Kenwoodilta, Wilfalta ja Boschilta. Itse valmistin jauhelihaa Ankarsrumin yleiskoneella.
Lihamyllyn toimintaperiaate on yksinkertainen. Lihapalat johdetaan kohti reikälevyä, jossa pyörivä terä pilkkoo lihan ja puristaa sen reikälevyn läpi. Reikälevyjä on erilaisia. Pienemmät reiät sopivat hyvin esimerkiksi kalamurekkeisiin, kun taas hieman suuremmat naudan-, possun- tai kananjauhelihalle.
Lihapalat pilkotaan pienemmäksi ennen jauhamista. Palat kannattaa käyttää nopeasti pakastimen kautta. Kuva: Janiko KemppiItse valitsin lihaksi paahtopaistin, jonka kilohinta oli 18 euroa. 400 gramman ”jauhelihapaketille” tuli hintaa siis itse tehtynä 7,20 euroa. Hinta on toki korkeampi, mutta tätä tuoreempaa jauhelihaa saa hakea. Lisäksi kyseisessä jauhelihassa ei ole mitään ylimääräistä. Jauhelihaa voi toki valmistaa myös riistasta.
Kun jauhelihaa valmistaa, tulee olla todella tarkka siinä, että osat ovat puhtaat. Onneksi lihamylly on helppo puhdistaa.
Vastajauhettu jauheliha kannattaa käyttää saman päivän aikana. Lihan voi myös tarvittaessa pakastaa heti jauhamisen jälkeen. Kuva: Janiko KemppiPilkoin naudan paistipalan noin 3 x 3 senttimetrin paloiksi, jotka siirsin hetkeksi pakastimeen. Kylmät osat helpottavat jauhamista, joten myös itse lihamyllyosa sai olla jääkaapissa ennen valmistuksen aloittamista.
Palat syötetään ylhäällä olevasta reiästä jauhimeen, ja pian valmis jauheliha alkaa pursuta alla olevaan astiaan. Kun jauheliha on loppu, syötin muutaman palan leipää koneeseen, joka työnsi vielä viimeisetkin lihat ulos jauhimesta.
Jos jauhelihaa ei tule käytettyä kerralla kaikkea, vakumoin osan pakastimeen. Tällä kertaa tein kuitenkin osasta jauhelihapihvejä burgereihin ja loput käytin pastakastikkeen valmistamiseen.
Pieni työ kannattaa ehdottomasti, sillä itse valmistettu jauheliha on erittäin maukasta ja tuoretta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








