Herkullista käristystä hirvestä tai peurasta – salaisuus piilee liemessä
Ohut käristysliha on helpointa vuolla hiukan kohmeisesta lihasta. Voit valmistaa käristyksen hirvestä tai peurasta.Hirvieläimien lihasta käristyksen voi valmistaa lähes mistä ruhonosasta tahansa, kunhan muistaa pidentää haudutusaikaa tarvittaessa. Fileestä tai sisäpaistista valmistettu käristys kypsyy huomattavasti nopeammin kuin lavasta, rinnasta tai pyöröpaistista valmistettu. Myös eläimen ikä vaikuttaa lihan kypsymiseen.
Hirvikäristys
5–6 annosta
Ainekset
- noin 700 g hirven paistilihaa (pakaste)
- 1–2 sipulia
- 20 g voita
- ½ tl suolaa
- 10 mustapippuria
- 10 katajanmarjaa
- 1 plo (3,3 dl) olutta
Valmistusohje
- Nosta liha edellisenä iltana pakastimesta jääkaappiin. Vuole kohmeinen liha ohuiksi lastuiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
- Kuullota sipulit vähässä rasvassa rautapadassa tai kattilassa. Siirrä sivuun odottamaan. Sulata lisää voita ja ruskista pieni määrä lihaa kerrallaan. Kun lihat ovat saaneet väriä, niin siirrä ne padan reunoille ja lisää keskelle raakaa lihaa. Ruskista näin kaikki lihat. Lisää tarvittaessa voita.
- Kun kaikki lihat on ruskistettu, niin lisää pataan sipulit, suola, pippurit, katajanmarjat ja olut. Anna kiehua hissukseen 1–2 tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista lopuksi maku ja lisää halutessasi suolaa.
- Tarjoa hirvikäristys muusin, puolukoiden tai puolukkahillon sekä kypsennettyjen kasvisten kanssa.
- Vinkki: Käristyksen voi valmistaa myös peuranlihasta.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


