Klassikkoleivät palaavat
Lämpimien leipien suosio oli taattu muutama vuosikymmen sitten. Ravintolassa oli tarjolla pikkunälkään kappeli- ja oopperaleipiä.
Kotona valmistettiin juustoraasteella kuorrutettuja lämpimiä leipiä. Useimmiten juustoraasteen alle kätkettiin ananas- ja kinkkuviipale.
Metsästäjänleipä tunnetaan täyteläisestä sienikastikkeesta. Sen alle laitetaan jauhelihapihvi tai lihaleikkeleitä.
Häränsilmäksi paistettu muna koristaa kappeli- ja oopperaleipää. Koristeeksi valmiin leivän päälle voi laittaa nostalgisesti persiljatupsun. Persiljahan oli ennen ehdoton leipien koristeyrtti.
4 annosta
4 viipaletta isoa monivilja-
paahtoleipää
Pihvit
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
voita
Päälle
4 munaa
suola-mustapippurisekoitusta
1 punasipuli
salaattia
Tarjoiluun
etikkapunajuuria
maustekurkkua
Kuutioi sipuli ja sekoita jauhelihataikinaan yhdessä mausteiden kanssa. Muotoile taikinasta neljä pihviä ja paista pannulla molemmin puolin kypsäksi. Paista munat ohukaispannulla. Paista myös päälle tuleva suikaloitu punasipuli.
Pidä pihvi ja munat lämpiminä sen aikaa, kun paistat pannulla leipäviipaleet. Nosta lautaselle leipäviipale, päälle salaatinlehti, pihvi, punasipuli ja lopuksi paistettu muna. Rouhi munalle mustapippuri-suolasekoitusta.
Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria ja maustekurkkua.
4 leipää
4 viipaletta ruispaahtoleipää
noin 400 g possunfileetä
2 rkl voita
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Sienikastike
1 rasia (200 g) herkkusieniä
1 sipuli
1 rkl voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
Pinnalle
3/4 dl tuoretta persiljaa
Valmista ensin sienikastike. Hienonna sienet ja sipuli. Kuumenna voi pannulla ja ruskista kevyesti sienet ja sipuli. Ripottele jauhot joukkoon ja lisää ruokakerma. Sekoita ja hauduta 3–4 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa fileestä ohuita (noin puolen sentin) viipaleita. Painele viipaleita sormilla.
Paista nopeasti kuumalla pannulla voissa kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lihat pannulta ja pidä lämpiminä. Paista leipäviipaleet pannulla. Kokoa leivät suoraan lautasille. Nosta leipäviipaleille kypsät lihat.
Lusikoi päälle sienikastiketta ja ripota pinnalle persiljaa.
Vinkki: Voit korvata herkkusienet esikäsitellyillä suppilovahveroilla (250 grammaa) tai vastaavalla määrällä suolasieniä, joista liika suola on liotettu ja kiehautettu pois.
5 annosta
5 viipaletta grahampaahto-
leipää
1 rasia (100 g) mustavalkosipuli-
tuorejuustoa
2 (500 g) marinoitua broilerin rintafileetä
1 tlk (425 / 250 g) persikkaa
Currykastike
1 prk (200 g) kermaviiliä
1/2 tl currya
1/2 rkl sinappia
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria
Pinnalle persiljaa
Paista pannulla rintafileet. Leikkaa kypsänä ohuiksi viipaleiksi. Paahda leivät paahtimessa. Levitä päälle tuorejuustoa sekä broileriviipaleet. Viipaloi persikat ja lisää broilerin päälle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
Annostele kastiketta leiville. Koristele persiljalla.
4 annosta
4 ruispaahtoleipäviipaletta
noin 500 g lohifileetä
voita
1/2 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
4 munaa
suolaa ja mustapippuria
Leikkaa lohifilee neljään osaan. Tee paloihin viilto keskelle nahkaan asti. Käännä ”perhosiksi” ja paista voissa kypsiksi molemmin puolin. Ripottele pinnalle pippuria, suolaa ja sitruunamehua.
Paista munat häränsilmiksi ohukaispannulla. Paahda leipäviipaleet tai paista pannulla voissa. Nosta kullekin leivälle ensin lohiviipale ja päälle paistettu muna. Ripottele munalle hiukan suolaa ja pippurirouhetta.
4 leipää
4 viipaletta grahampaahtoleipää
voi-kasviöljylevitettä
100 g (8 viipaletta) savukinkkua
1 pieni tlk ananasrenkaita
2 dl (100 g) mozzarellaa
raasteena
Leikkaa halutessasi paahtoleivistä reunat ohuelti. Voitele leivät. Laita leiville savukinkkuviipaleet. Nosta valutetut ananasviipaleet päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 250 asteessa noin viisi minuuttia eli kunnes juustoraaste on saanut väriä. Tarjoa saman tien.
8 annosta
8 ruisleipästä
1 l (400 g) tuoreita suppilo-
vahveroita tai
rasia herkkusieniä
1 rkl voita
1 prk (200 g) kolmen pippurin tuorejuustoa
ripaus suolaa
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 pussi (150 g) pitsaraastetta
Puhdista sienet ja hienonna. Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes niistä on haihtunut ylimääräinen neste. Lisää voi ja paista sienet. Lisää tuorejuusto ja mausta suolalla ja persiljalla.
Levitä sieniseos ruisleipästen päälle. Ripottele juustoraastetta leiville ja kuumenna 250 asteessa noin 5 minuuttia.
Croque Monsieur
4 annosta
8 isoa paahtoleipäviipaletta
1 dl ranskankermaa
1 rkl sinappia
4 (100 g) kinkkuviipaletta
8 (100 g) viipaletta emmentaljuustoa
Voitele leivät ranskankerma-
sinappiseoksella. Päällystä neljä leipäviipaletta seuraavanlaisesti: juustoviipale, kinkkuviipale (taitettuna leivän kokoon) ja juustoviipale.
Laita jäljelle jääneet leivät kansiksi voideltu puoli alaspäin.
Paista leivät voileipägrillissä tai paistinpannulla.
Voit myös kuumentaa leivät uunin ylätasolla leivinpaperin päällä uunipellillä 225 asteessa 6–8 minuuttia. Käännä leivät puolivälissä.
Puolita leivät halutessasi kolmioiksi. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
4 kpl
4 viipaletta maalaisleipää
1 pak (150 g) tuoretta mozzarellaa
mustapippuria
2–3 tomaattia
basilikan lehtiä
Viipaloi juusto ja tomaatit. Levitä leipäviipaleiden päälle. Rouhi päälle mustapippuria.
Kuumenna 250 asteessa noin viisi minuuttia, kunnes juusto sulaa. Viimeistele leivät tuoreilla basilikanlehdillä.
Anneli Pessala
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
