Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Klassikkoleivät palaavat

    Lämpimien leipien suosio oli taattu muutama vuosikymmen sitten. Ravintolassa oli tarjolla pikkunälkään kappeli- ja oopperaleipiä.

    Kotona valmistettiin juustoraasteella kuorrutettuja lämpimiä leipiä. Useimmiten juustoraasteen alle kätkettiin ananas- ja kinkkuviipale.

    Metsästäjänleipä tunnetaan täyteläisestä sienikastikkeesta. Sen alle laitetaan jauhelihapihvi tai lihaleikkeleitä.

    Häränsilmäksi paistettu muna koristaa kappeli- ja oopperaleipää. Koristeeksi valmiin leivän päälle voi laittaa nostalgisesti persiljatupsun. Persiljahan oli ennen ehdoton leipien koristeyrtti.

    4 annosta

    4 viipaletta isoa monivilja-

    paahtoleipää

    Pihvit

    400 g paistijauhelihaa

    1 sipuli

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    voita

    Päälle

    4 munaa

    suola-mustapippurisekoitusta

    1 punasipuli

    salaattia

    Tarjoiluun

    etikkapunajuuria

    maustekurkkua

    Kuutioi sipuli ja sekoita jauhelihataikinaan yhdessä mausteiden kanssa. Muotoile taikinasta neljä pihviä ja paista pannulla molemmin puolin kypsäksi. Paista munat ohukaispannulla. Paista myös päälle tuleva suikaloitu punasipuli.

    Pidä pihvi ja munat lämpiminä sen aikaa, kun paistat pannulla leipäviipaleet. Nosta lautaselle leipäviipale, päälle salaatinlehti, pihvi, punasipuli ja lopuksi paistettu muna. Rouhi munalle mustapippuri-suolasekoitusta.

    Tarjoa lisäksi etikkapunajuuria ja maustekurkkua.

    4 leipää

    4 viipaletta ruispaahtoleipää

    noin 400 g possunfileetä

    2 rkl voita

    ripaus suolaa

    ripaus mustapippuria

    Sienikastike

    1 rasia (200 g) herkkusieniä

    1 sipuli

    1 rkl voita

    1 1/2 rkl vehnäjauhoja

    2 dl ruokakermaa

    1/2 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    Pinnalle

    3/4 dl tuoretta persiljaa

    Valmista ensin sienikastike. Hienonna sienet ja sipuli. Kuumenna voi pannulla ja ruskista kevyesti sienet ja sipuli. Ripottele jauhot joukkoon ja lisää ruokakerma. Sekoita ja hauduta 3–4 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

    Leikkaa fileestä ohuita (noin puolen sentin) viipaleita. Painele viipaleita sormilla.

    Paista nopeasti kuumalla pannulla voissa kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lihat pannulta ja pidä lämpiminä. Paista leipäviipaleet pannulla. Kokoa leivät suoraan lautasille. Nosta leipäviipaleille kypsät lihat.

    Lusikoi päälle sienikastiketta ja ripota pinnalle persiljaa.

    Vinkki: Voit korvata herkkusienet esikäsitellyillä suppilovahveroilla (250 grammaa) tai vastaavalla määrällä suolasieniä, joista liika suola on liotettu ja kiehautettu pois.

    5 annosta

    5 viipaletta grahampaahto-

    leipää

    1 rasia (100 g) mustavalkosipuli-

    tuorejuustoa

    2 (500 g) marinoitua broilerin rintafileetä

    1 tlk (425 / 250 g) persikkaa

    Currykastike

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    1/2 tl currya

    1/2 rkl sinappia

    ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

    Pinnalle persiljaa

    Paista pannulla rintafileet. Leikkaa kypsänä ohuiksi viipaleiksi. Paahda leivät paahtimessa. Levitä päälle tuorejuustoa sekä broileriviipaleet. Viipaloi persikat ja lisää broilerin päälle. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

    Annostele kastiketta leiville. Koristele persiljalla.

    4 annosta

    4 ruispaahtoleipäviipaletta

    noin 500 g lohifileetä

    voita

    1/2 tl mustapippuria

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl suolaa

    4 munaa

    suolaa ja mustapippuria

    Leikkaa lohifilee neljään osaan. Tee paloihin viilto keskelle nahkaan asti. Käännä ”perhosiksi” ja paista voissa kypsiksi molemmin puolin. Ripottele pinnalle pippuria, suolaa ja sitruunamehua.

    Paista munat häränsilmiksi ohukaispannulla. Paahda leipäviipaleet tai paista pannulla voissa. Nosta kullekin leivälle ensin lohiviipale ja päälle paistettu muna. Ripottele munalle hiukan suolaa ja pippurirouhetta.

    4 leipää

    4 viipaletta grahampaahtoleipää

    voi-kasviöljylevitettä

    100 g (8 viipaletta) savukinkkua

    1 pieni tlk ananasrenkaita

    2 dl (100 g) mozzarellaa

    raasteena

    Leikkaa halutessasi paahtoleivistä reunat ohuelti. Voitele leivät. Laita leiville savukinkkuviipaleet. Nosta valutetut ananasviipaleet päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

    Paista 250 asteessa noin viisi minuuttia eli kunnes juustoraaste on saanut väriä. Tarjoa saman tien.

    8 annosta

    8 ruisleipästä

    1 l (400 g) tuoreita suppilo-

    vahveroita tai

    rasia herkkusieniä

    1 rkl voita

    1 prk (200 g) kolmen pippurin tuorejuustoa

    ripaus suolaa

    2 rkl hienonnettua persiljaa

    1 pussi (150 g) pitsaraastetta

    Puhdista sienet ja hienonna. Kuumenna sieniä paistinpannulla, kunnes niistä on haihtunut ylimääräinen neste. Lisää voi ja paista sienet. Lisää tuorejuusto ja mausta suolalla ja persiljalla.

    Levitä sieniseos ruisleipästen päälle. Ripottele juustoraastetta leiville ja kuumenna 250 asteessa noin 5 minuuttia.

    Croque Monsieur

    4 annosta

    8 isoa paahtoleipäviipaletta

    1 dl ranskankermaa

    1 rkl sinappia

    4 (100 g) kinkkuviipaletta

    8 (100 g) viipaletta emmentaljuustoa

    Voitele leivät ranskankerma-

    sinappiseoksella. Päällystä neljä leipäviipaletta seuraavanlaisesti: juustoviipale, kinkkuviipale (taitettuna leivän kokoon) ja juustoviipale.

    Laita jäljelle jääneet leivät kansiksi voideltu puoli alaspäin.

    Paista leivät voileipägrillissä tai paistinpannulla.

    Voit myös kuumentaa leivät uunin ylätasolla leivinpaperin päällä uunipellillä 225 asteessa 6–8 minuuttia. Käännä leivät puolivälissä.

    Puolita leivät halutessasi kolmioiksi. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

    4 kpl

    4 viipaletta maalaisleipää

    1 pak (150 g) tuoretta mozzarellaa

    mustapippuria

    2–3 tomaattia

    basilikan lehtiä

    Viipaloi juusto ja tomaatit. Levitä leipäviipaleiden päälle. Rouhi päälle mustapippuria.

    Kuumenna 250 asteessa noin viisi minuuttia, kunnes juusto sulaa. Viimeistele leivät tuoreilla basilikanlehdillä.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF