Täytekakku kuuluu juhlaan
”Yhtä paljon” on helppo muistisääntö kakkupohjien valmistamiseen. Riko haluamasi määrä munia yhteen lasiin. Toiseen samankokoiseen mittaat sokeria ja kolmanteen jauhoja munien tilavuuden verran.
Mikäli sinusta tuntuu, että kakkupohjasi lässähtävät aina uunista oton jälkeen, tee kääretorttupohjia. Ne ovat nopeita valmistaa ja onnistuvat varmasti. Kokoa pohjista reilun kokoinen levykakku tai sisältä raidallinen kakku. Kierrä täytteellä siveltyjä tummia ja vaaleita suikaleita lumipallon tapaan niin isoksi kakuksi kuin haluat. Suikaleen leveys määrää kakun korkeuden. 8–10 senttimetriä leveillä suikaleilla syntyy näyttävä kakku.
Kakun koristelu tuottaa myös päänvaivaa. Juhlan luonne antaa koristelijalle ideoita. Kesäinen kakku saa pinnalleen värikkäitä syötäviä koristeita: tuoreita marjoja, erilaisia karkkeja ja marenkeja. Sulatetusta suklaasta voi pursottaa erimuotoisia koristeita, sankarin nimen tai päivämäärän.
Sokerimassasta ja marsipaanista syntyy kirjaimia, numeroita tai eläinhahmoja.
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovasti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Jätä taikina reunoilta hiukan paksummaksi, etteivät reunat kuivu. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokerilla ripotetulle leivin- tai voipaperille.
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ripottele toiselle paperille sokeria. Kumoa pohja.
Jos teet kakkupohjan, niin kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 35 minuuttia.
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja tai
ohratärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Sekoita varoen puuhaarukalla tasaiseksi.
Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 2 litran tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 30 minuuttia.
16–20 annosta
2 vaaleaa kääretorttupohjaa
1 unelmatorttupohja
Kostutus
noin 2 dl vedellä laimennettua,
sokeroitua limettimehua
Täytteet
noin 2 dl aprikoosimarmeladia
2 prk (à 200) valkosuklaa-
limerahkaa
1 dl kuohukermaa
50 g valkosuklaata
Pinnalle ja reunoille
4 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vanilja- tai
valkosuklaa-limerahkaa
2 rkl sokeria
valkosuklaakoristeita
tummasuklaakoristeita
luomulimetinkuorta raastettuna
Kostuta pohjat kevyesti. Levitä aprikoosimarmeladi tummalle pohjalle ja leikkaa se 8–10 senttimetrin suikaleiksi.
Vaahdota kerma ja sekoita rahkan joukkoon. Raasta valkosuklaa hyvin hienoksi ja lisää rahka-kermaseokseen. Levitä vaaleille pohjille. Leikkaa pohjat saman levyisiksi suikaleiksi kuin tumma pohja.
Laita kakkuvadille suojaksi limittäin leivinpaperipalat. Rullaa vaalea suikale tiiviiksi rullaksi ja nosta keskelle kakkuvatia. Kieritä tummista suikaleista seuraava kierros. Tee vuorotellen vaalea ja tumma kerros. Anna kakun vetäytyä hetki kylmässä.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita sokeri rahkaan ja lisää kermavaahdon joukkoon. Rahka parantaa kermavaahdon kestävyyttä ja antaa keveän, raikkaan maun.
Levitä pinnalle ja reunoille kerros. Pursota lopuksi koristekukkasia. Tee sulatetusta suklaasta koristeita tai hanki valmiita suklaakoristeita. Ripottele vielä pinnalle limetinkuoriraastetta. Poista varovasti aluspaperit vadilta.
Suklaakoristeet
Laita pakastepussiin 4–5 palaa tummaa tai vaaleata suklaata ja kuumenna mikrossa, kunnes suklaa sulaa, noin minuutti. Leikkaa pussin kulmaan pienen pieni reikä. Pursota leivinpaperin päälle erilaisia koristekuvioita. Laita pakastimeen hetkeksi jähmettymään.
10 annosta
Pohja
5 munaa
2 dl sokeria
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Kostutus
1–1,5 dl vedellä laimennettua
sitruunamehua
Täyte
1 1/2 dl vadelmahilloa
2 dl laktoositonta maitojuomaa
1 muna
2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 l hedelmäpaloja (esim.
ananas, banaani, viinirypäle)
Kinuskikuorrutus
1 dl laktoositonta kuohukermaa
(varaa 3,3 dl:n purkki kermaa)
5 rkl fariinisokeria
Reunoille
2,3 dl laktoositonta
kuohukermaa
1 rkl sokeria
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet. Siivilöi ne varovasti muna-sokerivaahtoon samalla sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja mantelijauheella tai gluteenittomalla jauhoseoksella leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Kumoa kypsä, hieman jäähtynyt kakkupohja leivinpaperille.
Sekoita kattilassa maitojuoma, muna, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä. Lisää vaniljasokeri. Anna jäähtyä. Leikkaa hedelmät pieniksi paloiksi. Poista viinirypäleistä siemenet.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta levyt laimennetulla, sokerilla maustetulla sitruunamehulla sitä mukaa, kun kokoat kakun.
Levitä alimmalle levylle ensin puolet vadelmahillosta, sitten puolet vaniljakiisselistä ja sen päälle puolet hedelmistä.
Nosta päälle toinen kakkulevy. Lisää loppu hillo, vaniljakiisseli ja hedelmäpalat sekä alapuolelta kostutettu päällimmäinen levy.
Kaada kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen noin 15 minuuttia.
Kokeile kinuskin kiinteyttä pudottamalla pisara kakulle. Jos se ei imeydy, kinuski on valmista. Kaada kuumana hitaasti kakun päälle.
Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Pursota kakun reunoille.
noin 30 annosta
1 unelmakääretortun pohja
Kostutus
1/2 dl aprikoosilientä
Täyte
1 prk (420/235 g) säilyke-
aprikoosia
6 dl kuohu- tai vispikermaa,
laktoositonta
1 prk (200 g) vaniljarahkaa,
laktoositonta
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
8 liivatelehteä
Koristeluun
säilykepersikkaa tai -aprikoosia
Nosta pohjalevy leivinpaperin päälle uunipannuun.
Valuta ja soseuta aprikoosit. Kostuta pohjaa hiukan aprikoosiliemellä. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
Vaahdota täytteen kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka sekä aprikoosisose. Sulata sokeri puhtaassa paistinpannussa miedolla lämmöllä vaaleanruskeaksi. Liuota kiehuvaan veteen kuiviksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos hyvin sekoittaen sokeriin. Vettä pitää olla sen verran, että seos on sileää ja juoksevaa. Kun sokeriseos on jäähtynyt haaleaksi, lisää se kermarahkan joukkoon hyvin sekoittaen.
Levitä täyte hiukan jähmettyneenä pohjalevylle ja anna hyytyä kylmässä. Voit pakastaa kakun. Anna sulaa hiljalleen ja koristele säilykehedelmillä. Nosta tarjolle kokonaisena tai kahteen osaan leikattuna.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
