Luomusikatuotantoon siirtyville uusi opas
Luomusikojen tuotantoa harkitseville viljelijöille on laadittu uusi opas. Pro Agrian Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat tarjoaa tietoa sekä alaan liittyvistä säädöksistä että tuotantomenetelmistä.
”Luomutuotantoon siirtymistä harkitsevia sikatiloja on eri puolilla Suomea”, Pro Agria liha osaamiskeskuksen sika-asiantuntija Sini Perttilä sanoo. ”He tarvitsevat siirtymisen tueksi neuvontaa ja kokemusten vaihtoa.”
Luomussa sikatuottajia askarruttavat eniten kannattavuus ja rehuraaka-aineiden saanti, Perttilä kertoo.
Pro Agrian Luomulihaa lisää -hankkeessa on pyritty kasvattamaan luomusikatuotantoa pienryhmätoiminnan ja koulutuksen avulla. Kun hanke alkoi, luomulihan hinta oli alhainen ja teurastamoyhteistyötä vähän.
”Kehitysprojektin aikana luomulihasta saatava hinta on noussut ja teurastamoyhteistyö on virinnyt. Myös teollisten rehujen valmistus on lisääntynyt ja kotoisten raaka-aineiden välitystoiminta ja verkostot on saatu toimimaan paremmin.”
Kaupan laatiman arvion mukaan luomuelintarvikkeiden myynti voisi keskimäärin kolminkertaistua, jos kaikkia kuluttajan haluamia luomutuotteita olisi saatavilla. Teurastamoiden näkemyksen mukaan lihankulutus voisi nelinkertaistua.
SATU LEHTONEN
www.proagria.fi/luomusika
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
