Tehdäänkö ranskalaisten ranskalaiset pian suomalaisesta perunasta? Keski-Euroopan kuivuus kiihdyttää kysyntää, suomalaislaatu haluttua jo ennestään
Vielä ei tiedetä, miten vietävää riittää.
Keski- ja varsinkin Etelä-Euroopassa perunasato jää kuivuuden takia niukaksi. Se avaa suomalaisperunalle uusia mahdollisuuksia. Kuva: Pekka FaliMT:n kolumnistinakin toimiva, pitkään Ranskassa asunut toimittaja Helena Petäistö twiittasi viime viikolla: ”Suomen pottufarmarit huomio! Ranskisten kotimaassa on kuivuuden vuoksi tulossa katastrofaalisen pieni sato ja syksyn mittaan tulee pottupula. Sinne tarjoamaan hyvää suomalaista perunaa.”
Luonnosta Finland Oy:n toimitusjohtajaa Antti Kuusistoa yhteensattuma huvittaa. ”Olin juuri samalla hetkellä neuvottelemassa ranskalaisten kanssa isoilla perunamessuilla Saksassa.”
Eli ei huolta, suomalaistuottajat ovat kyllä tilanteen tasalla!
Suomalaisten viljelijöiden omistama Luonnosta vei viime vuonna perunaa muun muassa Ruotsiin, Latviaan, Viroon, Norjaan, Tanskaan, Puolaan ja Saksaan. Luomuperunaa yritys vei Hollantiin, Belgiaan ja Englantiin.
”Jo viime vuonna vientimaita oli paljon, vaikka markkina ei ollut niin kysyntävoittoinen kuin se nyt on ja tulee tulevana talvena olemaan”, Kuusisto toteaa.
Keski- ja Etelä-Euroopassa kuivuus on ollut vakava. Saksassa perunasato arvioidaan 15–30 prosenttia normaalia pienemmäksi, Kuusisto kertoo. ”Sama koskee Belgiaa, Ranskaa, Hollantia ja Britanniaa.”
Espanjassa ja Italiassa tilanne on heikoin. Siellä sadon arvioidaan jäävän 30–40 prosenttia normaalia niukemmaksi.
Tilanne näkyy jo nyt hinnoissa. Saksassa perunan hinta oli viime vuonna 13–14 senttiä kilolta, nyt 26 senttiä ja siitä ylöspäin, Kuusisto kertoo. ”Puhutaan 80–100 prosentin korotuksista viime vuoteen.”
Hintojen suhteen vientimahdollisuudet näyttävät siis hyviltä, vaikka rahti Keski-Eurooppaan onkin kallis.
Perunan suomalaisuus on valtti Pohjoismaissa ja Baltiassa.
”Suomella on hyvä maine. Meillä viljelijät osaavat tuottaa laadukasta ruoka- ja ruokateollisuusperunaa”, Kuusisto toteaa.
Norjassa, Virossa ja Ruotsissa suomalaisuus ilmoitetaan usein hyvin näkyvästi vähittäiskaupan pakkauksissa. ”Virossa ja Norjassa kuluttaja on valmis maksamaan suomalaisesta jopa vähän enemmän kuin kotimaisesta.”
Ranskassakin suomalaista puhtautta arvostetaan, mutta siellä suomalaisperuna ei ole kovin tunnettua.
Ranskassa kysyntää on tällä hetkellä varsinkin ruokateollisuusperunalle, kuten ranskanperunatuotantoon soveltuville lajikkeille. Kuusisto toteaa, että kaupoista neuvotellaan viimeistään syyskuun lopussa–lokakuussa.
Menekkiä siis olisi, mutta onko vietävää?
Perunan nostot ovat aluillaan, joten sadon määrästä ja sen säilyvyydestä ei vielä ole tietoa.
Kuusisto muistuttaa myös tärkeiden peruna-alueiden, Suupohjan ja Kristiinankaupungin elokuisista sateista, jotka hukuttivat paljon perunaa. ”Sille kaikelle olisi ollut kysyntää sekä Suomessa että viennissä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









