”Toivottavasti tätä työtä saisi tehdä jatkossakin”
vuosi 2013
PARIKKALA (MT)
Parikkalalainen naudanlihantuottaja Juha Kärpänen katsoo toiveikkaasti alkavaan vuoteen ja tulevaan, vaikka viime vuodet alalla ovat olleet haastavia.
”Toistaiseksi tästä on saanut jonkinlaisen toimeentulon. Toivottavasti työtä saisi tehdä jatkossakin, eivätkä pahimmat uhkakuvat toteutuisi.”
Tuotanto on jo pitänyt 90-luvun lopusta tuplata, jotta toimeentulo on pysynyt samana.
Isäntä kuitenkin nauttii työstään.
”Itse työ on mukavinta, talouspuoli vain tuottaa murheita.”
Viime aikoina Kärpänen on koettanut tasata tilan taloutta muuttamalla nautojen ruokintaa karkearehuvaltaisemmaksi ja vähentämällä väkirehua.
Säilörehun osuus mullien appeesta on nyt yli 60 prosenttia.
”Mutta on se hinta säilörehullakin, ei tällä mahdottomia korjata. Traktoria ei ole ostettu 14 vuoteen, se varmaan kertoo tarpeeksi alan kustannusrakenteesta.”
Osalla tiloista väkirehusta säästäminen voi tulla kalliiksi, jos säilörehu on heikkolaatuista ja päiväkasvut tippuvat.
Kärpänen uskoo, että teuraspainojen aleneminen viime vuonna oli jo seurausta siitä.
”Kasvu hidastuu, mutta tiloilla ei ole varaa pidentää tiliväliä.”
Isäntä arvioi, että talousvaikeudet alkavat pian näkyä tuotannossa nykyistä selvemmin.
”Jos lihatalot haluavat kotimaista raaka-ainetta, hintaa on pakko nostaa. Tällä kustannusrakenteella lihatalojen toivomat lisäkasvatuspaikat tulevat olemaan harvassa.”
Nykymenolla naudanlihantuotannolle uhkaa käydä kuten sikataloudelle, josta lähes kolmannes tuotannosta on hävinnyt lyhyessä ajassa.
”Kävisi niin kuin Ruotsissa, missä omavaraisuus on naudanlihassa alle puolet”, isäntä pelkää.
Alkava vuosi olisi Kärpäsen mielestä lihataloille otollinen aika neuvotella kaupalta selvä tasokorotus tuottajahintaan. Paineita siihen on ollut jo pitkään.
”Kuluttajien vahva tuki on tuottajien takana. Jos nyt ei saada hintaa ylöspäin, niin sitten ei koskaan.”
Tuottajan mielestä Suomen vähittäiskauppa on vääristynyt rajusti kymmenen viime vuoden aikana.
”Tuottajahinta on meillä kymmeniä senttejä huonompi kuin Euroopassa, mutta liha on silti kaupassa selvästi kalliimpaa.”
Kärpänen vetoaa myös päättäjiin.
”Toivottavasti hekin huomaavat, että kuluttajat arvostavat kotimaista, ettei suomalaista tuotantoa ajettaisi päätöksillä alas.”
Isäntä odottaa tulevia tukineuvotteluja jännityksellä.
”Tuilla on iso rooli naudanlihantuotannossa. Tuotantoon sidotut tuet ovat meille elinehto. Ilman niitä Suomen naudanlihantuotanto romahtaa.”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
