Älä sekoita tätä kasvia nokkoseen tai maahumalaan – Aarre: Ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa
Litulaukan tuoreissa lehdissä ja kukissa on vahva sipulin ja mieto pippurin maku. Litulaukkaa voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin.Litulaukka kasvaa ihmisen vaikuttamilla paikoilla. Se viihtyy hyvin ilmastossamme, yleistyy voimakkaasti ja leviää yhä pohjoisemmaksi. Tottumaton voi sekoittaa sen nuoren lehden nokkoseen tai maahumalaan.
Litulaukka on hyvin satoisa. Sen lehdet saattavat kasvaa lautasen kokoisiksi. Litulaukkaa voi kasvattaa myös ruukussa. Luonnossa se nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa.
Litulaukka on hyvin ravinteikas kasvi. Se sisältää muun muassa A-, B-, C- ja E-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, seleeniä, kuparia, rautaa, karotenoideja, mangaania sekä omega-3-rasvahappoja. Siinä on runsaasti C-vitamiinia. Siinä on myös haihtuvaa öljyä, joka muuttuu entsyymien vaikutuksesta rikkipitoiseksi, valkosipulilta tuoksuvaksi yhdisteeksi.
Litulaukasta syödään lehtiä, nuppuja, kukkia, kukkavarsia, siemeniä, juuria sekä nuoria versoja ja lituja. Tuoreissa lehdissä ja kukissa on vahva sipulin ja mieto pippurin maku. Lehdet maistuvat valkosipulille. Suurin osa sipulin mausta häviää kypsennyksessä ja pakastettaessa, ja kokonaan se häviää kuivattaessa.
Miten litulaukkaa kannattaa käyttää? Lue lisää Aarteen sivuilta ja kokeile litulaukkareseptejä.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat

