
Kananmuna on kätevä herkku
Vinkki: Keitetyt munanpuolikkaat ovat kätevä suupala. Katkaravut, majoneesi, graavilohi ja tilli ovat perinteisiä kananmunan kavereita. Tarjoile suupalaat vaikkapa lusikasta.
Pelkästä valkuaisesta syntyy valkoinen munakas. Uunipellillä tehtynä siitä piisaa isollekin porukalle. Oikealla perinteinen, kokonaisista munista tehty munakas.Valkuaismunakas
Muna on mainio raaka-aine, mutta Munax on tehnyt siitä myös valmiita tuotteita. Nämä reseptit syntyvät kummista vaan.
Kananmunatuotteiden kehitys on Munaxilla vauhdikasta.
”Uskon että tulee vielä päivä, kun lapset kysyvät, eikö muna ole aina ollut juotavaa”, naurahtaa Munaxin viestintäpäällikkö Lisa Savola. Savolan jääkaapista löytyy maitotölkkien vierestä yleensä munatölkki, joko pelkkää valkuaista tai smoothieta.
”Valkuainen tölkissä on myös ihana, kun siitä saa niin helposti vatkatuksi marengin tai paistetuksi rasvattoman munakkaan. Jenkeissä voi ravintolassa tilata, haluaako valkoisen eli pelkästä valkuaisesta paistetun tai kokomunasta tehdyn munakkaan”, Savola tietää.
Aamiaispöytään tai iltapalaksi on helppo valmistaa valkuaismunakas juoksevasta valkuaisesta. Keväisten salaattien proteiini tulee valkuaisesta.
Jälkiruokana herkutellaan lakritsamarengeilla ja egguccinolla eli kahvilla, jonka päälle on lusikoitu nokare valkuaisvaahtoa ja suklaaströsseliä.
Munavoileivät
1 sipuli
100 g kalkkunaleikkelettä
1 rkl voita tai öljyä
1 dl emmentaljuustoraastetta
7–8 valkuaista tai 2,5 dl juoksevaa valkuaista (Laitilan Proegg Valkuainen, 1 dl vastaa
3 valkuaista)
Pilko sipuli ja kalkkunaleikkeleet ja kuullota ne rasvassa pannulla. Kaada päälle valkuainen ja anna hyytyä. Lisää pinnalle juusto sulamaan. Anna hautua vielä hetki.
Vinkki: Voit valmistaa munakkaan myös uunissa. Vuoraa uunivuoka tai -pannu leivinpaperilla, sekoita kaikki ainekset ja kaada paperin päälle.
Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.
valkuais-Caesar-salaatti
vaaleaa tai tummaa leipää
valmista munavoita
graavilohta
tilliä tai rucolaa
Nopea tapa:
Käytä valmista Laitilan Kanatarhan munavoita. Viipaloi munavoi leivän päälle ja asettele voin päälle graavilohiviipaleita, rucolan versoja tai tillinoksia.
Enemmän aikaa:
3 munaa
100 g voita
Keitä kolme kananmunaa 7 minuuttia kattilassa ja kuori. Hienonna jäähtyneet munat, ripottele päälle vähän suolaa. Sekoita munat huoneenlämpöiseen voihin. Levitä leivälle munavoita ja lohta ja koristele versoilla tai tillillä.
Vinkki: Kun keität munia, muista, että mitä tuoreempi kananmuna, sen huonommin kuori irtoaa.
Valkuais-vihersalaatti
4 hengelle
400 g romaine-salaattia
1,5 dl caesarkastiketta
3 kovaksi keitettyä kananmunaa tai 1 pkt (180 g) Laitilan Proegg kypsää salaattivalkuaista
4 viipaletta vaaleaa leipää paahdettuna
50 g parmesaanilastuja
Caesarkastike
1 keltuainen
3–4 anjovisfileetä
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl vettä
1 tl sinappia
ripaus mustapippuria
1 dl rypsiöljyä
(1 valkosipulinkynsi)
Tee aluksi kastike. Hienonna anjovikset ja sekoita keltuaisen joukkoon muut aineet ja lopuksi öljy ohuena nauhana. Halutessasi voit vielä puristaa valkosipulinkynnen joukkoon.
Revi salaatinlehdet tarjoiluastiaan ja lusikoi kastiketta päälle.
Leikkaa kypsästä valkuaisesta viipaleita ja nostele palat salaatin päälle. Jos käytät keitettyjä munia, voit toki käyttää keitettyjä munaviipaleita keltuaisineen.
Ripottele pinnalle leipäkrutonkeja sekä parmesaanilastuja.
Lakritsamarengit
Sekoita salaatti erilaisista salaatinlehdistä ja rucolasta. Lisää halutessasi viinirypäleitä. Korvaa juusto kananmunan valkuaisilla tai kypsennetyllä salaattivalkuaisella.
Saat lämpimän salaatin, kun paistat valkuaisviipaleet pannulla ennen tarjoilua.
Egguccino eli munakahvi
25 kpl
3 valkuaista tai 1 dl Laitilan Proegg Valkuaista tölkistä
1 1/2 dl hienoa sokeria
2 tl lakritsijauhetta
Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella kulhossa kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri vähän kerrallaan edelleen vatkaten. Vatkaa muutama minuutti, kunnes marenkivaahto on jämäkkää ja kiiltävää.
Lisää marenkimassaan lakritsijauhe. Vatkaa tasaiseksi.
Pursota massasta pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille. Voit myös muotoilla marenkimassasta pieniä kekoja kahdella lusikalla.
Kuivata marenkeja kiertoilmauunissa 100 asteessa noin tunti tai kunnes marengit irtoavat leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.
Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua vielä hetki uunin jälkilämmössä.
Vatkaa munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi, makeuta sokerilla ja lusikoi vaahto kahvikupillisen päälle. Koristele suklaaströsselillä tai kaakaojauheella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



