Ruokahävikkiä voidaan vähentää myös hinnoittelulla
Viime aikoina on keskusteltu paljon ruuan suuresta hävikistä. Hävikkiä voidaan tehokkaasti vähentää myös dynaamisella hinnoittelulla. Dynaamisessa, eli muuttuvassa, hinnoittelussa esimerkiksi ravintoloissa lounasajan jälkeen myytävien niin sanottujen ylijäämäannosten hintaa lasketaan sitä mukaa, kun annosten kysyntä vähenee. Algoritmi määrittää hintaa automaattisesti ja kysynnän suhteen reaaliaikaisesti.
Kokemuksemme mukaan näin on saatu hävikkiä (ylijäämäannosten määrää) pienennettyä jopa yli 14 prosenttia.
Samalla ravintoloiden liikevaihto on kasvanut keskimäärin yli 11 prosenttia. Myös kuluttajat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan annoksia edullisesti. Tarvitsemme kaikkia keinoja ruuan hävikin pienentämiseksi.
Uudet ja innovatiiviset hinnoittelumallit ovat yksi osa ratkaisua: ei pelkästään ravintoloiden ylijäämäannosten myynnissä, vaan muuallakin.
Tiina Laisi-Puheloinen
Priceff Oy
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
