Ruokaa läheltä
Kolumni
JASKAN PADASTA
Keittiö-
mestari Jaakko Nuutila on MTK:n ruoka-kulttuuri-asiamies.
ähiruoka on muotia. Sitä näkee artikkeleissa ja jopa ravintoloiden mainoksissa ja ruokalistoilla.
Onko kaikki lähiruoka lähiruokaa ja mitä oikeastaan on lähiruoka?
Lähiruoka on hienosti sanottuna ”ruuantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman tuotantoalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia edistäen oman alueensa taloutta ja työllisyyttä”.
Lähiruoka voi siis olla hyvinkin lähellä tuotettu ruoka. Suuremmissa kaupungeissa ei tämä ole tietenkään mahdollista. Tuottajajärjestössä olemme päätyneet määrittelemään lähiruuaksi kaikki Suomessa tuotettu ja jalostettu ruoka. Näin määritelmän piiriin mahtuvat niin pienet kuin suuretkin yritykset ja elintarviketalousalueeksi luetaan koko Suomi.
Lähellä tuotetulla ruualla on useita etuja, joista merkittävin lienee työllisyys. Miksi ostaa ulkomailla tuotettua ja jalostettua ruokaa, kun kotimaassa ruualla voidaan hyvin työllistää ihmisiä?
Mitä lähempää ruoka tulee, sitä tuoreempaa ja raikkaampaa se on ja sitä vähemmän siihen on jouduttu pumppaamaan säilöntäaineita. Suomessa tuotettu ruoka on turvallista ja sen alkuperä ja tekijä on mahdollista jäljittää.
Täällä tuotettu ruoka sopii parhaiten niin maakunnallisiin herkkuihin kuin myös kansalliseen keittiöön. Se on sitä kautta myös osa kulttuuriperintöämme ja kansallista identiteettiämme. Monimuotoisen ja riittävän tuotannon avulla säilyy maassamme myös omavaraisuus ja parempi huoltovarmuus.
Ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa moniin asioihin. Ne ovat myös keino kertoa omista arvoista, mahdollisuus pyrkiä vaikuttamaan. Oma valintani on suomalainen ja mielellään myös luonnonmukaisesti tuotettu ruoka.
Ei pidä kuvitella, että suuri elintarviketeollisuus ei voisi tuottaa lähiruokaa. Suuri ja pienimuotoinen tuotantotapa mahtuvat kyllä rinnakkain.
On kuitenkin syytä pohtia ruoan kuljettamisen älykkyyttä. Pahimmillaan ruoka kuljetetaan maanlaidalta toiselle kaupan tai teollisuusyrityksen keskusvarastoon, josta osa siitä päätyy varastoinnin jälkeen lähikauppaan samaiselle tuotantoalueelle. Puhutaan logistiikasta ja tehokkuudesta, mutta missä on maalaisjärki?
Olen saanut moitteita siitä, että puhun liikaa lähiruuan, luomun sekä pienten elintarvikeyritysten puolesta. Kyse ei kuitenkaan ole suuren ja pienen vastakkainasettelusta. Suurteollisuus ja tavanomainen tuotanto pärjäävät kyllä eikä ole heiltä pois, jos joku sattuu puhumaan pienten yritysten ja luonnonmukaisen vaihtoehdon puolesta. Kaikki me teemme työtä sen eteen, että tämä rakas Suomi voisi tulevaisuudessa paremmin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
