Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kotimaista arkeen

    Paistetut silakat ja pottumuusi kuuluvat yhteen. Etikkakurkut tuovat annokseen raikasta kirpeyttä.
    Paistetut silakat ja pottumuusi kuuluvat yhteen. Etikkakurkut tuovat annokseen raikasta kirpeyttä. 
    Speltti-sienirisotto saa lisämakua yrteistä ja juustosta.
    Speltti-sienirisotto saa lisämakua yrteistä ja juustosta. 

    Maanantai

    TEKSTI: Riitta Mustonen

    KUVAT: Karin Lindroos

    martha.fi/svenska/start/recept/matkorgen

    Tiistai

    Speltti-sienirisotto,

    hapankaalisalaatti

    Keskiviikko

    Munakas, pinaattimuhennos, marinoidut härkäpavut

    Torstai

    Paistetut silakat, perunamuusi, etikkakurkut

    Perjantai

    Lihapullat, porkkanamuhennos, keitetyt perunat

    Speltti-sienirisotto

    Haukipihvit, yrttikastike

    Vohvelit marjarahkatäytteellä

    Hapankaalisalaatti

    • 3 dl kokonaisia spelttijyviä

    • 2 dl kuivattuja sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita TAI 3 dl esikäsiteltyjä sieniä

    • 1 litra sienilientä ja vettä

    • 3 rkl rypsiöljyä

    • tuoreita yrttejä

    • 2 valkosipulinkynttä

    • 1 tl suolaa

    • noin 1 dl vahvaa juustoa raastettuna

    Liota spelttijyviä vedessä muutama tunti tai yön yli. Liota kuivatut sienet vedessä.

    Kuumenna öljy paistinpannulla tai isossa padassa. Huuhtele speltit siivilässä ja pane pannulle. Kuumenna samalla sekoittaen hetken aikaa. Purista joukkoon valkosipulinkynnet.

    Lisää lämmintä nestettä vähän kerrallaan ja keitä noin puoli tuntia, kunnes speltit ovat kypsiä. Kaada sienien liotusvesi pois ja lisää joukkoon pehmenneet sienet. Mausta yrteillä ja vahvalla juustolla.

    Jos sieniä ei löydy pakkasesta tai kuivattuina, on mainio aika käyttää viljeltyjä sieniä. Käytä niitä reseptiin tuplamäärä.

    Vinkki: Jos sinulla on vielä viime vuoden sadosta persiljaa pakkasessa, se kannattaa nyt käyttää ruuanlaitossa.

    Munakas

    • 1 rasia (400 g) hapankaalia

    • 1 sipuli, pieneksi pilkottu

    • 1 dl paksua jogurttia/kermaviiliä

    • ituja oman maun mukaan

    Sekoita kaikki ainekset meheväksi salaatiksi.

    Marinoidut härkäpavut

    3–4 hengelle

    • 6 kananmunaa

    • 1 dl vettä tai maitoa

    • ½ tl suolaa

    • 1 dl hienonnettua persiljaa

    • 1 rkl voita/öljyä

    Sekoita keskenään munat, vesi tai maito ja persilja. Kuumenna voi tai öljy paistinpannulla ja kaada muna-vesiseos pannulle. Sekoita puuhaarukalla pohjaa myöten niin, että munakas hyytyy tasaisesti. Kuumenna, kunnes seos on kokonaan hyytynyt, mutta kostea pinnalta.

    Kallista sitten munakas kaksinkerroin pannulta lautaselle. Ennen kumoamista voit täyttää munakkaan juustoraasteella, kinkunpaloilla, sienillä, savusilakalla tai pinaattimuhennoksella.

    Paistetut silakat

    • 3 dl keitettyjä härkäpapuja (keitä pakkauksen ohjeen mukaan)

    Kastike:

    • 1/2 dl rypsiöljyä

    • ½ rkl etikkaa

    • 1 dl hienonnettua basilikaa

    • 2 valkosipulinkynttä, puristettuna

    Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada jäähtyneiden kypsien papujen päälle. Anna makujen tasoittua kylmässä muutama tunti. Tarjoa salaatin tai wrappien lisukkeena.

    Perunamuusi

    • 1 kg silakkafileitä

    • 1 tl suolaa

    • (valko- tai mustapippuria)

    • 1 dl hienonnettua punasipulia

    • 1 dl hienonnettua tilliä

    • 1 dl ruisjauhoja

    • voita

    Levitä silakkafileet nahkapuoli alaspäin voi- tai leivinpaperin päälle. Mausta suolalla ja halutessasi myös pippurilla. Hienonna sipuli ja kuullota se vähässä voissa. Ripottele tilliä ja sipulisilppua puolelle määrälle silakkafileitä ja paina loput fileet täytteen päälle vastakkain. Kääntele pihvit ruisjauhoissa. Paista voissa pannulla 3–4 minuuttia puoleltaan tai uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Etikkakurkut

    • 1 kg perunoita

    • noin 2 dl maitoa

    • 50 g ruskistettua voita

    Kuori ja paloittele perunat isoiksi lohkoiksi. Keitä vedessä kypsiksi.

    Kaada keitinvesi pois. Survo perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää voi.

    Kuumenna maito kattilassa tai mikrossa. Lisää perunasoseen joukkoon. Vatkaa tasaiseksi.

    Lihapullat

    • 1 kurkku

    • ½ dl etikkaa

    • ½ dl sokeria

    • 1 dl vettä

    • 1 ruukku tilliä

    • 1 tl suolaa

    Viipaloi kurkut ohuiksi siivuiksi. Pane suljettavaan rasiaan. Lisää loput ainekset. Pane kansi kiinni ja ravista voimakkaasti niin, että sokeri ja suola sulavat.

    Porkkanamuhennos

    • 500 g jauhelihaa (onko pakkasessa riistaa?)

    • 2–3 perunaa

    • 2 rkl ruskistettua sipulisilppua

    • 2 dl maitoa tai vettä

    • 1 muna

    • 1 dl korppujauhoja

    • suolaa, valkopippuria

    Paistamiseen:

    • 2–3 rkl voita, lihalientä tai vettä

    Sekoita keskenään muna, korppujauhot ja maito ja anna turvota hetken aikaa. Vaivaa jauhelihan joukkoon ruskistetut sipulit ja mausteet sekä survotut perunat. Lisää korppujauhoseos jauhelihan sekaan voimakkaasti vaivaten.

    Paista koepulla ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita.

    Muotoile taikina pyöreiksi pulliksi ja paista ne. Ravista pannua paistamisen aikana silloin tällöin. Pane pullat sitten kattilaan, jossa on vähän paistinlientä, ja anna niiden hautua kypsiksi miedolla lämmöllä. Huuhtele paistinpannu lihaliemellä tai vedellä. Käytä huuhteluvesi kastikkeen pohjaksi. Lisää vielä lihapullien paistinrasva.

    Haukipihvit

    • ½ kg porkkanoita

    • 2 rkl jauhoja

    • voita

    • kermaa

    • persiljaa

    Keitä porkkanat kypsiksi. Paloittele ne. Pane kattilaan nokare voita, lisää porkkanat, ripottele päälle jauhot. Sekoita. Lisää loraus kermaa ja anna hautua sekoittaen muutama minuutti. Lisää lopuksi hienonnettua persiljaa.

    Täytetyt vohvelit

    • 600 g haukifileitä

    • 2 munaa

    • 1 dl persiljaa

    • ½ tl suolaa

    • 1 rkl hapanta omenamehua

    • ½ dl spelttijauhoa

    • voita paistamiseen

    Jauha kalafileet myllyssä tai monitoimikoneella, samoin persilja. Sekoita joukkoon munat, suola ja omenamehu. Muotoile pieniksi pihveiksi. Pyörittele spelttijauhoissa. Ruskista paistinpannussa keskilämmöllä.

    Tarjoa peruna-palsternakkasoseen kera tai salaattipedillä. Sekoita kastike kermaviilistä ja yrteistä.

    Smoothie

    (10 kappaletta)

    • 5 dl maitoa

    • 2 munaa

    • 3 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita

    tai graham)

    • 1/2 tl suolaa

    • 1/2 dl voisulaa

    • voita paistamiseen

    Täyte:

    • 2 dl kermaa

    • 250 g rahkaa

    • 3 dl marjoja

    • ½ dl sokeria

    Sekoita kaikki vohvelitaikinan ainekset tasaiseksi. Anna taikinan seistä noin puoli tuntia.

    Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi.Sekoita joukkoon rahka ja sulaneet marjat. Mausta sokerilla.

    Paista vohvelit vohveliraudalla. Tarjoa marjarahkan kera.

    (2 annosta)

    • 2 dl maustamatonta jogurttia

    • 1 dl omenamehua

    • 2 dl marjoja (esim. mustia viinimarjoja, mansikoita, mustikoita)

    • 1–2 rkl hunajaa

    • 2 rkl vehnäleseitä

    Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kahteen lasiin. Nauti!