Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Puolukkamämmiä karjalaisiin juhliin

    Mämmi uunista ottamisen jälkeen ja ennen paistamista.
    Mämmi uunista ottamisen jälkeen ja ennen paistamista. 

    Söin puolukkamämmiä jo lapsena. Olen maalaistalon tyttö Ruokolahdelta. Kaikki ruoka saatiin pellosta ja luonnosta, ei silloin ollut muita vaihtoehtoja”, Maija Timonen selvittää.

    Timonen on pyörittänyt kaksikymmentä vuotta pitopalvelua ja juhlapaikkaa Kiteen Kiteenkylässä Ojamäen koululla. Siellä hän valmistaa marjamämmiä muulloinkin kuin pääsiäisenä.

    ”Kun on vaikka jotkut koulutuspäivät ja haluaa tarjota aamiaisella tai jälkiruuaksi jotain erikoista. Kaikki osaavat valmistaa pikapuuron, mutta kun joku on tehnyt puuron pitemmän kaavan mukaan, niin sitä arvostetaan”, Maija on havainnut.

    Puolukkamämmi ei todellakaan valmistu hetkessä, vaikka Maija käyttää uudenaikaista ohjetta. Naapurin rouvan keittokirjan ohjeessa vuodelta 1950 mämminteko on kuin pikkuvauvan hoitamista – joka tunnin päästä saa käydä hämmentämässä.

    ”Tämä ohje on oikotie onneen. Helpon emännän vaihtoehto”, Maija hyrisee.

    Maijan juhlapaikka kuuluu Karelia à la carteen, joka takaa, että täältä saa perinteisiä herkkuja paikallisista raaka-aineista valmistettuna.

    ”Sopii meille. Me olemme olleet lähiruokafaneja koko ikämme.”

    Mämmissä Maija käyttää kesälahtelaista luomuruista tai Liperin myllyn jauhoja ja lisäksi Laihian Maltaan mämmi- ja leipämallasta. Hyvä ystävä kerää puolukat.

    ”Hän on himo metsässäkulkija. Kysyy vain, paljonko saa kerätä.”

    Kun Maija panee mämmin uuniin illalla, niin aamulla se on valmista. Maija tekee mämmin sähköuunissa, missä siitä tulee ihan yhtä hyvää kuin puu-uunissakin.

    Puolukkamämmi tarjotaan kylmänä kerman tai vaniljakastikkeen kanssa. Maitokin käy, mutta sen pitää olla punaista.

    Kauniin punertava, mutta silti ruskea mämmi maistuu juuri siltä kuin mämmin pitää: imeläntuhdilta ja lievästi happamelta, jota paksu kerma ihanasti pehmentää.

    Maijan Juhla- ja Pitopalvelu on kesällä auki joka päivä ja talvellakin aina, kun Maija on paikalla. Koululla käy varsinkin kesäaikaan paljon vanhoja oppilaita ja paikkakunnalta lähtöisin olevia ihmisiä.

    Karelia à la carten arvoihin kuuluu vieraanvaraisuus, jota Maija soveltaa omalla tavallaan: ”Ei tämä ole mikään tilausravintola, että aina pitäisi tilata etukäteen. Jos olemme paikalla, keitämme kahvit ja pullaakin yleensä on. Ruokaakin saa, jos tänne asti jaksaa tulla ja vähän etukäteen ilmoittaa tulostaan”, Maija lupaa.

    (Kotiruoka, vuodelta 1949)

    8–10 l vettä

    ¼ kg maltaita

    2 kg ruisjauhoja

    ½ tl suolaa

    puolukoita

    Sekoita neljäsosa maltaista ja vähän ruisjauhoja padassa 2 litraan lämmintä vettä. Sirottele pinnalle paksu kerros maltaita ja ruisjauhoja. Peittele pata hyvin ja jätä lieden reunalle lämpimään paikkaan noin tunniksi.

    Nyt hämmennetään padasta jauhot ja vesi sekaisin ja uutta, poreilevaa vettä lisätään. Maltaita ja jauhoja sirotellaan pinnalle, pata peitetään, ja seos jätetään taas imeltymään noin tunniksi.

    Täten jatketaan, kunnes koko vesimäärä ja maltaat ovat sekoittuneet joukkoon; viimeinen vesimäärä lisätään kiehuvana.

    Jauhoja on käytettävä niin paljon, että mämmi on vetelän puuron tapaista, mausteet lisätään ja mämmiä keitetään vähän aikaa koko ajan sekoittaen. Se vatkataan aivan kylmäksi.

    Tuohiset täytetään seoksella puolilleen ja mämmi paistetaan kohtalaisen kuumassa uunissa noin 3 tuntia.

    Mämmin tarjotaan kylmänä kerman ja sokerin kera ja on parasta muutaman päivän vanhana.

    (helppo ohje)

    4 dl vettä

    5–6 dl ruisjauhoja

    2 dl puolukkasurvosta

    2 rkl sokeria

    ¼ tl suolaa

    Sekoita ruisjauhot hyvin vatkaten lämpimään veteen. Lisää marjasurvos. Jätä seos imeltymään kannen alle 4–6 tunniksi. Pidä vesihauteen avulla samanlämpöisenä eli pane astia esimerkiksi tiskialtaaseen kuumaan veteen ja lisää kiehuvaa vettä silloin tällöin.

    Lisää sokeri ja suola. Kaada mämmi uunivuokaan ja paista 180 asteessa 2–3 tuntia. Tarjoa kuumana tai kylmänä kermamaidon kanssa.