Joulunajan helpoin jälkiruoka: Enää luumumarmeladia ei jää yli
Jos joulutortuista jäi marmeladia yli, käytä se herkullisen rahkan valmistamiseen.
Rahkan voi tehdä myös pienempään määrään marmeladia. Koska joukossa on vaniljarahkaa, ei siitä jää makua puuttumaan, vaikka marmeladia olisi vähemmänkin. Kuva: Janiko KemppiJoulutorttuja valmistaessa voi marmeladia jäädä yli. Tavallisesti tällainen vajaa purkki voi pyöriä jääkaapissa muutaman viikon, jonka jälkeen se päätyy pois heitettäväksi. Hävikkiä voi kuitenkin välttää hyödyntämällä marmeladi herkulliseen rahkaan.
Tässä rahkassa marmeladin makeutta tasapainottaa ranskankerma, joka tuo rahkalle myös kuohkeutta. Jos tavallisesti jälkiruokarahkaan on laittanut kermavaahtoa, ei tähän versioon sitä tarvitse lisätä, mutta halutessaan toki voi.
Rahka toimii erinomaisesti myös muilla kuin luumumarmeladeilla, esimerkiksi vadelmamarmeladilla. Tällöin kannattaa luottaa omaan makuun ja lisätä tarpeen mukaan hieman happoa, kuten sitruunamehua joukkoon. Sokeriakin voi lisätä, mutta käytettävä vaniljarahka ja makea marmeladi tuovat rahkaan mielestäni jo tarpeeksi makeutta.
Jälkiruokarahka
4 annosta
- 1 prk (á 200 g) vaniljarahkaa
- 1 prk (á 250 g) maitorahkaa
- 1 prk (á 150 g) ranskankermaa
- ½ prk (á 300 g) luumumarmeladia
- (1 dl vaahdotettua kermaa)
Valmistus
Sekoita ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa mieluusti muutaman tunnin.
Vinkki: Jos kaapistasi löytyy kuivattuja luumuja, voit hienontaa myös niitä rahkan joukkoon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


