Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä avattiin Helsingissä
Kirkon Ulkomaanavun WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin.Ruokahävikkiä vähentävä WeFood-myymälä avasi ovensa torstaiaamuna. Liiketila sijaitsee Kalasataman REDIssä K1-kerroksessa. Myös myymälän kalustuksessa on käytetty pääosin kierrätettyjä materiaaleja.
WeFood-hankkeen joukkorahoitus käynnistyi keväällä 2017.
"Nyt meillä on koossa yhteistyökumppaneita ja olemme saaneet mukaan paljon osaamista vapaaehtoistemme avulla. Tällä kokoonpanolla on hyvä avata hävikkiruokakauppa", hehkuttaa hankkeen projektipäällikkö Else Hukkanen.
Suomessa syntyy vuosittain 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä. Ruuantuotanto kuormittaa ympäristöä, joten ruokaa ei kannata tuottaa hukkaan.
"Ilmastonmuutoksen hidastaminen on kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun näkökulmasta ydinkysymys. Haluamme vähentää ruokahävikkiä ja samalla tuoda keskusteluun hävikkiin liittyvän ympäristönäkökulman", Hukkanen toteaa.
WeFood-myymälässä myydään lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden parasta ennen päivä on lähestymässä tai ne ovat muuten kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat myytäessä syöntikelpoisia.
"Tavoitteenamme on, että joka päivä myynnissä on tuoreita vihanneksia, hedelmiä ja leipää. Kuivatuotteiden tarjonta riippuu lahjoituksista. WeFood haastaa kuluttajia laittamaan ruokaa niistä aineksista joita on tarjolla. Samalla tavalla kotona voi välillä tehdä ruokaa siitä, mitä kaapissa sattuu olemaan", Hukkanen kannustaa.
WeFoodin yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Apetit, Meira, SamuFoods, Arvid Nordquist, Kaslink, Heinon Tukku, Ruohonjuuri, K-Market Sörnäistenniemi, Iittala ja Ecolink.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

