Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Paneroidut leikkeet ovat lohturuokien aatelia: 4 herkullista vaihtoehtoa

    Kun pihvi nuijitaan ohueksi, leivitetään ja paistetaan, siitä tulee leike. Wienin-, sveitsin-, havaijin- ja metsästäjänleike kuuluvat klassikoiden joukkoon, mutta leikkeitä voi päivittää oman maun mukaan vaihtelemalla lihalaatuja ja panerointitapaa.
    Leikkeen voi tehdä monella tapaa. Tässä neljä erilaista vaihtoehtoa.
    Leikkeen voi tehdä monella tapaa. Tässä neljä erilaista vaihtoehtoa. Kuva: Sanne Katainen

    Tavallisimmin leikkeet tehdään vasikan, naudan tai porsaan sisäpaistista tai ulkofileestä, mutta myös broilerinfileistä syntyy herkullisia leikkeitä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös kasvisleikkeet, kuten juuriselleristä, munakoisosta ja kesäkurpitsasta tehdyt versiot.

    Pihvi ohennetaan tavallisesti lihanuijalla kahden leivinpaperin tai vahvan muovin välissä keskeltä reunoille edeten. Kaupan lihatiskiltä saat valmiiksi nuijittuja leikkeitä tai voit ostaa lehtipihvejä, jotka ovat valmiiksi tarpeeksi ohuita leivitettäviksi.

    Perhosleikkeeksi leikattu liha sopii täytettäväksi esimerkiksi erilaisilla leikkeleillä ja juustoilla. Lihataskun voit taputella tiiviiksi tai halutessasi sulkea cocktailtikuilla.

    Monissa resepteissä leivityksen mausteet sekoitetaan jauhoihin, mutta voit ripotella suolan ja pippurin tasaisesti myös suoraan lihan pintaan.

    Mitä yhteistä on sveitsinleikkeellä ja sinisellä nauhalla?

    Kinkulla ja emmentaalijuustolla täytetty sveitsinleike tunnetaan myös ranskankielisellä nimellä cordon bleu. Leike valmistetaan perinteisesti vasikanlihasta, mutta meillä usein porsaanlihasta.

    Cordon bleu tarkoittaa suomeksi sinistä nauhaa, jota on käytetty palkintona tai erinomaisuuden merkkinä esimerkiksi kilpailuissa tai näyttelyissä. Se juontaa juurensa Ranskan kuningas Henrik III:teen, jonka perustaman kunniamerkkiritarikunnan arvomerkkeihin sininen nauha kuului. Se myönnettiin merkittäville henkilöille heidän ansioistaan.

    Sveitsinleikkeen kohdalla nimitys cordon bleu liittyy ranskalaiseen ruokakulttuuriin, jossa tätä ruokalajia on suuresti arvostettu. Palkinnon arvoinen ruoka siis.

    Kun leike pyöräytetään ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa, puhutaan kaksinkertaisesta leivityksestä. Kun ensimmäinen jauhotus jätetään pois, on kyseessä yksinkertainen leivitys.

    Korppujauhon tai japanilaistyyppisen karkean ja ilmavan pankojauhon sijaan leivitykseen sopivat myös muut jauhelmat, kuten murennetut hapankorput tai maissilastut. Jauhoseos saa lisämakua vaikkapa seesaminsiemenistä, yrttisilpusta, erilaisista pippureista tai voimakkaasta juustoraasteesta. Leivityksen jälkeen leikkeiden on hyvä kuivahtaa hieman ennen pannulle päätymistä.

    Kananmuna vatkataan kevyesti rikki, ja sen joukkoon voi halutessaan lisätä vettä ruokalusikallisen tai pari. Muna-allergikko sivelee munan sijaan leikkeen pintaan sinappia tai ketsuppia, johon leivitys tarttuu sopivasti.

    Leivityksen ansiosta pihvistä tulee mehevämpi ja ruokaisampi, sillä leivitys imaisee tavallista enemmän paistorasvaa. Paistaminen kannattaa tehdä öljyn ja voin seoksessa miedohkolla lämmöllä, jotta panerointi ei pala ja liha kypsyy myös sisältä.

    Ohueksi nuijittu perhospihvi on muunnos sveitsinleikkeestä. Leike täytetään kylmäsavuhäränpaistilla sekä vuohenjuustolla ja taitetaan taskuksi ennen leivittämistä.
    Ohueksi nuijittu perhospihvi on muunnos sveitsinleikkeestä. Leike täytetään kylmäsavuhäränpaistilla sekä vuohenjuustolla ja taitetaan taskuksi ennen leivittämistä. Kuva: Sanne Katainen

    Täytetty porsaan perhosleike

    4 annosta

    • Ainekset
    • 600 g porsaan ulkofileetä
    • suolaa ja mustapippuria
    • Leivitys
    • 1 dl vehnäjauhoja
    • 1 kananmuna
    • 1 dl korppujauhoja
    • Täyte
    • 4 viipaletta vuohenjuustoa (esimerkiksi Herkkutilan goudatyyppinen)
    • 8 viipaletta kylmäsavuhäränpaistia tai meetvurstia
    • Paistamiseen
    • 2 rkl voita
    • 1 rkl öljyä

    Valmistusohje

    Leikkaa ulkofileestä neljä perhosleikettä eli viillä filee poikkisyin ensin lähes pohjaan asti ja leikkaa seuraavalla viillolla pihvi irti. Avaa leike kirjan sivujen tapaan perhoseksi. Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi pihveiksi.

    Mausta pihvit kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Nosta juusto- ja leikkeleviipaleet täytteeksi perhospihvin toiselle puoliskolle ja käännä toinen puoli peitoksi. Taputtele tiiviiksi.

    Kääntele leikkeet vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja pyöräytä korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa hetki ennen paistamista.

    Kuumenna voi ja öljy paistinpannussa. Kun voi on hieman ruskistunut, on pannu sopivan kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, paksuuden mukaan 3–5 minuuttia per puoli. Tarjoa heti.

    Meksikonleikkeeseen saadaan texmex-makuja maissilastuleivityksellä. Kasvishöystölisuke maustetaan salsakastikkeella ja tacomausteella.
    Meksikonleikkeeseen saadaan texmex-makuja maissilastuleivityksellä. Kasvishöystölisuke maustetaan salsakastikkeella ja tacomausteella. Kuva: Sanne Katainen

    Meksikonleike

    4 annosta

    • Ainekset
    • 4 (à 120–150 g) lehtipihviä naudan ulkofileestä
    • suolaa ja mustapippuria
    • Leivitys
    • ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 kananmuna
    • 1 dl maissilastuja jauhettuna
    • Paistamiseen
    • 2–3 rkl öljyä
    • 1 rkl voita
    • Kasvishöystö
    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 1 suippopaprika
    • 1 vihreä paprika
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • 4 rkl tomaattista texmex-salsakastiketta
    • 1 rkl sokeria
    • 2–3 tl tacomausteseosta
    • 1 dl vettä
    • 2–3 rkl korianteria silputtuna
    • Lisäksi
    • limettilohkoja

    Valmistusohje

    Mausta lehtipihvit suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa, kääntele kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi maissilastujauhelmassa. Anna leikkeiden kuivahtaa hetki ennen paistamista.

    Valmista kasvishöystö. Viipaloi sipulit ja paprikat. Kuumenna öljy pannulla ja hauduta siinä kasvikset. Lisää salsakastike, sokeri, tacomauste ja vesi. Hauduta viitisen minuuttia ja kääntele joukkoon silputtu korianteri.

    Kuumenna pannussa öljy ja voi. Kypsennä leikkeitä pari minuuttia puoleltaan. Tarjoa meksikonleike paprika-sipulihöystön kanssa.

    Broilerista syntyy mehevät leikkeet, joiden leivityksessä maistuu emmentaalijuusto, tuoreet yrtit ja sitruunan kuoriraaste.
    Broilerista syntyy mehevät leikkeet, joiden leivityksessä maistuu emmentaalijuusto, tuoreet yrtit ja sitruunan kuoriraaste. Kuva: Sanne Katainen

    Yrtti-juustopaneroitu broilerinleike

    4 annosta

    • Ainekset
    • 4 (500 g) broilerin ohutleikettä (luuton, nahaton)
    • suolaa ja mustapippuria
    • Leivitys
    • 1 dl panko- tai korppujauhoja
    • ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
    • 1 rkl rosmariinia silputtuna
    • 1 rkl timjamia silputtuna
    • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
    • 1 kananmuna
    • Paistamiseen
    • 2–3 rkl rypsiöljyä
    • 1 rkl voita
    • Lisäksi
    • sitruunaviipaleita
    • rosmariinin neulasia ja timjaminlehtiä

    Valmistusohje

    Ota leikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Nuiji lihat kevyesti tasapaksuisiksi.

    Mausta leikkeet molemmin puolin suolalla ja pippurilla.

    Mittaa jauhot, juustoraaste, yrttisilppu ja sitruunan kuoriraaste syvälle lautaselle. Sekoita hyvin.

    Riko kananmuna toiselle lautaselle. Voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen tai pari vettä. Vatkaa haarukalla sekaisin.

    Kääntele pihvit ensin kananmunassa, sitten jauhoseoksessa. Anna kuivahtaa hetki ja paista sitten öljyn ja voin seoksessa ruskeiksi ja rapeiksi molemmin puolin.

    Nosta sitruunaviipaleet leikkeiden päälle. Koristele yrteillä.

    Sienimuhennoksen sijaan metsästäjänleike syödään vaihteeksi raikkaan sienisalaatin kanssa.
    Sienimuhennoksen sijaan metsästäjänleike syödään vaihteeksi raikkaan sienisalaatin kanssa. Kuva: Sanne Katainen

    Metsästäjänleike sienisalaatilla

    2 annosta

    • Ainekset
    • 2 (à 150 g) porsaan lehtipihviä ulkofileestä
    • Leivitys
    • 2 rkl dijoninsinappia
    • 1 dl ruiskorppujauhoja
    • Paistamiseen
    • 2–3 rkl rypsiöljyä
    • 1 rkl voita
    • Sienisalaatti
    • 2½ dl suolattuja ruokasieniä (rouskuja ja haperoita)
    • ½ sipulia
    • 1 dl ranskankermaa
    • ½ tl mustapippuria
    • ½ tl valkopippuria
    • 2 rkl lehtipersiljaa silputtuna

    Valmistusohje

    Tee ensin sienisalaatti. Liota suolasieniä pari tuntia kylmässä vedessä tai huuhtele sienet siivilässä juoksevan veden alla. Valuta ja painele vesi pois huolellisesti. Silppua sienet. (Voit halutessasi käyttää valmista säilykesuolasienisekoitusta.) Kumoa sienisilppu kulhoon.

    Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita se ja ranskankerma sienten joukkoon. Mausta pippureilla ja lehtipersiljasilpulla. Tarkista maku ja anna vetäytyä viileässä tarjoiluhetkeen.

    Ota lehtipihvit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuivaa pinnat talouspaperilla.

    Sivele leikkeet kauttaaltaan sinapilla ja pyöräytä ruiskorppujauhoissa.

    Paista leikkeet öljyn ja voin seoksessa miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.

    Lusikoi leikkeille sienisalaattia ja tarjoa lisänä perunasosetta ja salaattia.