Elintarviketyöläisten Kuntonen Espoon saksalaisesta lihasta: "Se on asenteesta kiinni"
Julkisten hankintojen kotimaisuusastetta saataisiin Kuntosen mukaan kasvatettua jo nykyisellä hankintalainsäädännöllä.
Poliittiset päättäjät ovat Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan eräänlainen selkänoja siinä, että kotimaista tuotantoa suosittaisiin. Kuva: Kari SalonenSuomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mukaan Espoon päätös vaihtaa kotimaisesta lihasta tehdyt pihvit saksalaisesta lihasta tehtyihin lihapulliin kertoo siitä, että julkisissa hankinnoissa ei aina huomioida kokonaishyötyä, vaan ratkaisut tehdään usein vain hintaperusteella.
"Kyllä se tietysti harmittaa", hän sanoo.
Oma kuvionsa on Kuntosen mukaan saksalaisen lihan kohdalla myös se, että vaikka tuotteet sinällään olisivatkin kunnossa, niihin liittyy silti kotimaisia suurempia riskejä.
Puheenjohtaja huomauttaa, että Suomessa tuotettu liha on hyvin pitkälti antibioottivapaata. Saksassa tilanne ei ole sama.
"Kyllä esimerkiksi suomalainen sianlihantuotanto on paljon kestävämmällä pohjalla kuin saksalainen", Kuntonen muistuttaa.
Elintarviketyöläisten kannalta ulkomaisen lihan käyttäminen on harmillista siksikin, että osa esimerkiksi saksalaisen lihan kustannuskilpailukyvystä muodostuu paikallisten elintarviketyöläisten alhaisten palkkojen kautta.
"Saksassa elintarviketyöläisten työehdot ovat täysin kuralla. Siellä mennään lihanjalostusteollisuudessa hyvin paljon minimipalkalla", Kuntonen sanoo.
Puheenjohtaja muistuttaa, että Saksassa elintarviketeollisuudessa työskentelee paljon Itä-Euroopan maista tulleita ihmisiä.
Julkisten hankintojen kotimaisuusastetta saataisiin Kuntosen mukaan kasvatettua jo nykyisellä hankintalainsäädännöllä.
"Se on asenteesta kiinni, halutaanko sitä hankintalainsäädäntöä hyödyntää niin, että hankinnoilla saataisiin Suomeen kokonaishyötyä", hän lisää.
Toisaalta kotimaisuusaste on poliittinenkin kysymys. Poliittiset päättäjät nimittäin ovat hänen mukaansa eräänlainen selkänoja siinä, että kotimaista tuotantoa suosittaisiin.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
