
Tuo kansallismaisema ruokapöytään: Neljä perinneruokareseptiä, joita kannattaa kokeilla
Kalevalan päivänä 28.2. nostetaan lippu salkoon kansalliseepoksemme, mutta myös suomalaisen perinneruokakulttuurin kunniaksi. Nyt on aika kaivella mummon ruutuvihosta ne parhaat ja rakkaimmat reseptit kokattaviksi.Sotien ja sitä seuranneen pula-ajan jälkeen ruokakulttuurimme on kasvanut ja monipuolistunut valtavaa vauhtia. Erot maaseudun ja kaupunkien sekä työläis- ja keskiluokkaisten perheiden ruokailutavoissa ovat tasoittuneet, mutta alueelliset erot ja erikoisuudet näkyvät ruokapöydissämme edelleen.
Myös juhlapyhät rikastavat ruokakulttuuriamme, ja niihin liittyvistä perinteistä on hyvä pitää kiinni. Nuorempi polvikin tietää kyllä vapun ja munkkien tai pääsiäisen ja lampaanviulun liitot, mutta taito näiden perinteisten ruokalajien valmistamiseen saattaa olla hakusessa.
Kalevalan päivä on mitä sopivin päivä kerääntyä perheen tai ystävien kesken keittiöön valmistamaan supisuomalaisia herkkuja. Reseptejä kannattaa selata etukäteen ja toteutettavista voi vaikka äänestää.
Jollekin 1970-luvun lämpimät leivät tai uunilenkki voivat tarjota nostalgisen makumatkan, toinen on aina halunnut oppia pulikkataituriksi ja rypyttämään karjalanpiirakoita. Kun yksi ruokalaji on otettu haltuun, kipinä voi innostaa uusiinkin kokeiluihin.
Ei klassikoihinkaan kannata suhtautua liian ryppyotsaisesti. Perinneruokiakin saa höystää, maustaa ja keventää omien mieltymysten mukaisiksi. Koska kaikkia aineksia ei välttämättä ole helposti saatavilla, on hyvä muistaa, että myös oikopolkuja pitkin pääsee maistuville makumatkoille.
Ruisleipä on Suomen virallinen kansallisruoka
Kansallisruoka-äänestys järjestettiin ELO-säätiön, MTK:n ja maa- ja metsätalousministeriön toimesta vuonna 2017 Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi ja siihen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Tuolloin Suomen kansallisruoaksi valittiin yksimielisesti ruisleipä mahtavalla, lähes 10 000 äänen vyöryllä. Kärkijoukkoon pääsivät myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kera.
Ruisleivän voitto on helppo ymmärtää. Jokaisella suomalaiselle on ruisleipään liittyviä tunnesiteitä, makutuntumaa ja ruokamuistoja. Kotimainen ruisleipä on terveellistä ja maukasta. Yksinkertaisimmillaan leivän leipomiseen tarvitaan jauhojen lisäksi vain taikinajuurta, vettä ja suolaa. Ruisleipä on läsnä ruokapöydissämme niin arjessa kuin juhlassa.
Sianlihakastike on kevyemmäksi modernisoitu versio läskisoosista. Maukkauden takaa perinteinen ruskea kastike. Kuva: Sanne KatainenSianlihakastike
4 annosta
- Ainekset
- 1 rs (400 g) porsaanlihasuikaleita
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl voita
- 1 tl suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 8 kokonaista maustepippuria
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoja
- noin 4 dl vettä
- 2 rkl sinappia
- 1 rkl tummaa siirappia
- 1 rkl soijakastiketta
Valmistusohje
Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta.
Kuori ja silppua sipulit.
Kuumenna rasva paistinpannussa ja ruskista lihasuikaleet. Lisää sipulisilput ja mausteet. Anna paistua pari minuuttia ja siirrä suikaleseos lautaselle odottamaan.
Kuumenna voi paistinpannussa. Lisää jauhot ja anna niiden ruskistua kunnolla, mutta varo polttamasta. Kaada vesi pannuun ja sekoittele ripeästi tasaiseksi.
Lisää joukkoon sinappi, siirappi ja soijakastike. Kääntele joukkoon liha-sipuliseos. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia.
Tarkista maku ja tarjoa kastike keitettyjen perunoiden tai peruna- tai juuresmuusin kera. Lisänä maistuvat myös etikkasäilykkeet tai raikas salaatti.
Lohiperhospihvi ja kananmuna tekevät kappelileivästä pienen aterian. TAI Kappelileipä voidaan valmistaa joko lohesta tai palvikinkusta. Kuva: Sanne KatainenRukiinen kappelileipä lohesta
2 annosta
- Ainekset
- 300 g lohifileetä
- 3 rkl voita
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl valkopippuria
- 1 tl sitruunamehua
- 2 kananmunaa
- 2 ruisleipäviipaletta
- muutama salaatinlehti
- Lisäksi
- 1 tl kapriksia
- 2 rkl majoneesia
- 1 rkl tilliä silputtuna
Valmistusohje
Pyyhkäise kalan pinta talouspaperilla. Leikkaa fileestä 2 perhospihviä siten, että leikkaat noin sentin viipaleen nahkaan asti ja viereisen viipaleen loppuun asti. Avaa näin syntynyt leike kirjan tapaan.
Kuumenna pannulla pieni määrä voita ja paista siinä lohiperhoset molemmin puolin. Mausta kalat ja purista päälle sitruunamehua. Nosta kalat sivuun ja paista pannulla lopussa voissa munat ja lopuksi leivät.
Kokoa kappelileivät lämmitetyille lautasille. Asettele leipien päälle salaatinlehdet, kalat ja päällimmäiseksi munat. Rouhi pintaan vielä hiukan suolaa ja pippuria. Koristele kapriksilla.
Tarjoa kappelileivät lämpimänä tillillä maustetun majoneesin kanssa.
Ruiskuoreen leivotut pienet lanttusupikkaat ovat somia tarjottavia kahvi- tai teepöydässä. Kuva: Sanne KatainenPienet lanttusupikkaat
noin 30 kpl
- Ainekset
- 1 pkt (400 g) rukiista piirakkataikinaa (pakaste)
- 400 g lanttua kuorittuna
- 1 rkl voita
- ½ rkl hunajaa
- ½ tl suolaa
- ripaus valkopippuria
- Lisäksi
- 50 g voita sulatettuna
Valmistusohje
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori lanttu ja leikkaa se arpakuution kokoisiksi paloiksi. Keitä lantut suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi, noin 30 minuuttia.
Kaada keitinvesi pois ja soseuta lantut haarukalla. Sekoita soseen joukkoon voi, hunaja ja mausteet. Anna jäähtyä.
Kauli taikina ohueksi, 3–4 millin paksuiseksi levyksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Painele taikinalevystä muotin tai juomalasin (ø 8 cm) avulla pyöreitä taikinakuoria.
Nosta reilu teelusikallinen lanttutäytettä kuoren toiseen reunaan. Käännä toinen puoli päälle kanneksi niin, että saat puolikuun muotoisia supikkaita. Nipistele reunat tiiviisti yhteen haarukalla. Halutessasi voit sipaista reunan veteen kastetulla sormella tiiviin sauman varmistamiseksi.
Yhdistä taikinarippeet ja toimi kuten edellä, kunnes koko taikina on käytetty.
Nosta supikkaat uunipellille ilman leivinpaperia. Paista 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet hieman väriä.
Voitele supikkaat lämpiminä voisulalla ja peitä ne leivinpaperilla ja leivinliinalla. Tarjoa lämpiminä.
Viipalepiparit
noin 30 kpl
- Ainekset
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 100 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 1 ½ tl vaniljasokeria
- 1 kananmunakeltuainen
- 2 rkl siirappia
Valmistusohje
Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
Vatkaa pehmeä voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon siirappi ja jauhoseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Jaa taikina neljään palaan ja pyörittele ne jauhoja apuna käyttäen tangoiksi (18–20 cm) leivinpaperin päälle uunipellille. Litistä tangot kevyesti painelemalla.
Paista piparitankoja 200 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Leikkaa tangot heti lämpiminä vinoviipaleiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








