Haukipyörykkäkeitto Välimeren tapaan
Tarjoa hauki vaihteeksi pullina ja keitossa. Maukas tomaattipohjainen liemi sopii myös niille, jotka eivät voi syödä kermaista keittoa.
Tomaattipohjainen kalakeitto antaa vaihtelua perinteiseen maitopohjaan. Kun hienonnat haukipalat monitoimikoneessa, eivät ruodot tee haittaa keittoa lusikoidessa. Kuva: Kari SalonenHaukipyörykkäkeitto Välimeren tapaan
noin 5 annosta
Ainekset
- 1 sipuli
- 3–4 valkosipulinkynttä
- 500 g kiinteitä perunoita
- 2 porkkanaa
- 1 fenkoli
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
- 1 l vettä
- 3 kalaliemikuutiota
- 5 maustepippuria
- 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
- 2 laakerinlehteä
- (suolaa)
- 2 rkl sitruunanmehua
Kalapyörykät
- 500 g haukifileetä (nahatonta ja ruodotonta)
- 2 valkosipulinkynttä
- ½ dl kuohukermaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl perunajauhoja
- 1¼ tl suolaa
- 1 tl oreganoa
- ¼ tl valkopippuria
Valmistusohje
Valmista ensin haukipyörykät. Paloittele ruodoton, nahaton filee. Hienonna kalapalat monitoimi- tai yleiskoneessa.
Sekoita kalamassaan hienonnetut valkosipulit, kerma, muna, perunajauhot ja mausteet. Pyöräytä tasaiseksi. Muotoile mureketaikinasta öljytyin käsin kalapyöryköitä (noin 22 kpl) ja nosta ne leivinpaperin päälle tarjottimelle odottamaan.
Kuori keiton sipulit, perunat ja porkkanat. Leikkaa sipulit ja fenkoli suikaleiksi, porkkanat pieniksi kuutioiksi ja perunat hieman isommiksi paloiksi.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia siinä hetki.
Lisää paseerattu tomaatti, vesi ja mausteet. Lisää perunat ja keitä noin 15 minuuttia.
Lisää kalapyörykät keittoon yksitellen. Hauduta noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Nauti keitto hyvän leivän ja halutessasi aiolinokareen kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
