Lapin-eukon keitto
Lapin-eukon keitto on muunnelma tutusta Lapin-ukon keitosta. Ukosta poiketen eukko haluaa päästä ruuanlaitossa nopeammin ja valitsee kaupan pakastealtaasta valmiin peruna-keittokasvispussin. Hän haluaa myös vähentää ruuan rasvaisuutta mausta tinkimättä ja puolittaa totutun tuorejuuston määrän sekä lisää hiukan muita mausteita. Niinpä eukon keitto valmistuu pöytään reilussa puolessa tunnissa, kun kasvisten kuorimisia ja pilkkomisia ei tarvita.Lapin-eukon keitto
4 annosta
Ainekset
- noin 400 g poronkäristystä (pakaste)
- 1 rkl voita
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 l vettä
- 2 rkl liha- tai riistafondia
- ½ tl suolaa
- ½ tl timjamia
- 5 katajanmarjaa murskattuna
- 10 mustapippuria
- 10 valkopippuria
- 1 ps (750 g) peruna-keittokasvissekoitusta (pakaste)
- 100 g valkosipulituorejuustoa
Lisäksi
- noin 100 g leipäjuustoa
Valmistusohje
Ota poronkäristys huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuan valmistamista. Kuumenna pannulla puolet rasvasta. Irrota kohmeisia käristyslihoja levy kerrallaan pannulle ruskistumaan. Tee näin, kunnes kaikki lihat ovat ruskistuneet. Lisää tarvittaessa rasvaa. Älä laita lihoja pannulle kerralla, sillä silloin ne herkästi keittyvät omassa nesteessään, eivätkä saa maukasta paistopintaa.
Kumoa ruskistuneet lihat kattilaan. Lisää vesi, fondi ja mausteet. Anna kiehua noin 20 minuuttia.
Lisää kattilaan kasvikset ja tuorejuusto. Sekoita, kunnes juusto on liuennut liemeen. Anna kiehua vielä noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Lisää keittoon kuutioitu leipäjuusto ja tarjoa heti.
Vinkki: Voit käyttää pakastekasvisten sijaan myös perunoita, porkkanoita, palsternakkaa, sipulia ja purjoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

