Nyt se on päätetty! MT:n lukijat äänestivät: ”Se on leipäjuusto, ei juustoleipä”
Suuren leipäjuustokyselyn selvä voittaja on leipäjuusto.Ruokaviraston ilmoitus nimisuojahakemuksen hyväksymisestä pohjalaiselle leipäjuustolle ja kainuulaiselle juustoleivälle on herättänyt suomalaisissa kiivasta keskustelua siitä, on kyseinen juusto leipäjuustoa vai juustoleipää.
MT järjesti suuren leipäjuustokyselyn, jossa lukijat saivat äänestää mielestään oikeaa vaihtoehtoa. Vastauksia saatiin lähes 300 ja vastaustaan perusteli lähes puolet vastaajista. Eniten vastauksia saatiin Pohjois-Pohjanmaalta, Uudeltamaalta, Etelä-Karjalasta sekä Kainuusta.
Tulosten perusteella selvä voittaja kisassa on leipäjuusto, jonka puolella oli 80 prosenttia vastaajista. Vain 20 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että juustoleipä on oikein.
Monet vastaajista olivat kommenteissaan hyvin jyrkkiä ja toista vaihtoehtoa pidettiin täysin vääränä. Osa vastaajista ehdotti nimeksi vähemmän kansaa jakavaa narskujuustoa. Lisäksi esiin nousi toinenkin vaihtoehto eli kahvijuusto.
Kokosimme alle yhteen lukijoiden kommentteja aiheesta. Erityisesti vastauksissa tuotiin esiin sitä, onko kyseessä juustolla täytetty leipä vai juustosta valmistettu leipä.
Erityisesti vastauksissa tuotiin esiin sitä, onko kyseessä juustolla täytetty leipä vai juustosta valmistettu leipä.
”Olen työkseni tehnyt ja paistanut koivuhalkojen lämmössä 80-luvulla leipäjuustoa. En ole kuullutkaan kutsuttavan sitä muulla nimellä.”
”Leipäjuusto on pyöreä, leivän muotoinen juusto. Juustoleipä on leipä, minkä päälle on laitettu juustoa.”
”Olen Kainuusta kotoisin ja ikäni (70 ja risat) olen syönyt juustoleipää. Muistan lapsuudesta, kun äiti paistoi leivinuunin arinan hehkuvien hiilien edessä puukehikossa juustoleipää, ja mikä olikaan sen parempaa kuin juuri paistunut juustoleipä. Vieläkin herahtaa vesi kielelle!”
”Valmistus ja lopputulos on leivän näköinen juusto. Toisin sanoen se on leipäjuusto. Valmistushomma on hikinen. Maultaan ja ulkonäöltään leipäjuusto on kaiken tuon vaivan arvoinen. Jo edesmennyt karjalainen evakkoäitini opetti meidät lapset valmistamaan leipäjuustoa. Isäni oli itse tehnyt äidille leipäjuuston puisen paistoalustan.”
”Sehän on juustoa eikä leipää.”
”Kyseessä on jälkiruoka, jota nautitaan kahvipöydässä. Meillä Kainuussa sana leipä on ollut ruokaa ja sillä on korvattu ennen ruokailu. Siten sana leipä juuston edessä tarkoittaa, että se nautittaisiin ruokailun yhteydessä vaikkapa ruisleivän sijasta.”
”Olen hämäläisenä aina kuullut vain Kainuun juustoleivän, joten se on iskostunut omaan kieleen. Luultavasti siksi, että se oli nimetty niin koulun ruokalassa.”
”Opiskelin Oulussa, siellä syötiin leipäjuustoa.”
”Oikea nimitys täällä Peräpohjolassa länsirajalla on kahvijuusto eli kaffeost. Syy on ilmeinen: juusto palastellaan kahvikuppiin, perään sokeria ja päälle kahvia. Ja juuston pitää narskua. Mutta ei lietsota vastakkainasettelua tässä maailmassa, missä muutenkin on liikaa omiin poteroihin kaivautumista. Sallitaan hyvälle juustolle kaikki nimet.”
”Molemmat käy. Äitini tosin teki yleensä juustoleipää.”
”Olen karjalaisen isän ja maunulalaisen äidin tytär ja meillä kotona Järvenpäässä puhuttiin aina leipäjuustosta. Lakkahillolla tietty. Miellän tuotteen leipämäiseksi juustojälkiruoaksi ja -välipalatuotteeksi.”
”Mielestäni yhdyssanoissa se jälkimmäinen sana kertoo, mistä tuotteesta on pääosin kyse. Täällä Satakunnassa olen myös kuullut puhuttavan kotijuustona.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








