Apetit karsii ruokahävikkiä lahjoittamalla ylijäämän köyhille
Yhtiön Helsingissä sijaitsevalta tehtaalta vihanneksia päivittäin vähävaraisille jaettavaksi.Muun muassa vihannespakasteita valmistava Apetit ryhtyy lahjoittamaan Helsingin Kivikossa sijaitsevalta tuotantolaitokseltaan ruokaa vähäosaisille. Yhtiö tekee lahjoituksen Vantaalla toimivan Yhteinen Pöytä -projektin kautta.
Kivikon tuotantolaitoksessa valmistetaan salaatteja sekä muita hedelmä- ja vihannestuotteita. Tuotannossa syntyvän ylijäämäruuan yhtiö lahjoittaa Yhteinen Pöytä -projektille.
"Vaikka torjumme hävikkiä monin keinoin, jää meiltä päivittäin tuotannossa yli kymmeniä, joskus jopa yli sata kiloa pintaviallisia tai kolhiintuneita hedelmiä ja kasviksia", kertoo tuoretuotteista vastaava logistiikkapäällikkö Timo Mantila yhtiön tiedotteessa.
Jaettavaa syntyy myös, jos kaikkia raaka-aineita ei ehditä käyttää tuotannossa ennen kuin niiden säilyvyysaika loppuu. Näin voi käydä esimerkiksi menekin vaihdellessa, Mantila toteaa.
Hävikkiin menevät myös salaattipakkaukset, joissa on jokin sisällön laatuun vaikuttamaton pintavirhe, esimerkiksi väärä tai huonolaatuinen etiketti. Ennen lahjoittamista varmistetaan että tuotteet ovat laadultaan hyviä ja turvallisia käyttää, yhtiöstä kerrotaan.
"Apetitin ympäristövastuuseen kuuluu hävikin pienentäminen elintarviketuotannon kaikissa vaiheissa sekä tuotannon sivuvirtojen ohjaaminen jatkokäyttöön. Hävikin pienentämisestä on sekä yhteiskunnallista että taloudellista hyötyä, kun ruoka menee oikeaan käyttöön ja samalla säästetään biojätekustannuksissa", kertoo tuoretuotteet-tuoteryhmän vetäjä Kristiina Asplund.
Yhteinen pöytä on Vantaan kaupungin alueella toimiva hanke, jonka taustalla ovat Vantaan kaupunki ja seurakunnat sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Hankkeen tavoitteena on ohjata ruokahävikkiä vähävaraisille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

