Joulupöytiin voisi nostaa myös vähemmän tunnettuja eväkkäitä, kuten savustettua lahnaa
Kalassa riittäisi nykyistä monipuolisemmin jalostettavaa.Joulu on sesonkia kalakauppiaille, kuten monelle muullekin kauppiaalle. Usein suomalaiseen joulupöytään kuuluu ainakin lohta ja silliä. Meillä viime joulun uusi suosikki oli mätihyydyke, jota tuli hamuttua saaristolaisleipäpalalle vanhan sanonnan mukaisesti vielä yölläkin.
Tänä vuonna lohi on hinnakas herkku, mutta säilyttänee silti vankan aseman joulupöydissä. Nyt olisi kuitenkin hyvä tilaisuus antaa mahdollisuus myös tuntemattomammille kotimaisille kaloille.
Pääsin syyskuussa mukaan Artesaaniruuan SM-kisan tuomaristoon arvioimaan liha- ja kalatuotteita. Kalatuotteiden joukossa tarjontaa oli lihoja enemmän ja joukkoon mahtui hyvinkin mieleenpainuvia makuja, joihin toivon törmääväni vielä uudelleen.
Savustettu lahna jauhettuna sopisi pienellä tuunauksella yrttien kanssa loistavasti vaikkapa ruisleivän tai hapankorpun päälle. Sopivien höysteiden kanssa purkkiin säilötty suutari taas tarjoaa mainion kotimaisen kilpailijan miedolle ja monikäyttöiselle tonnikalalle, jota ainakin itse olen pyrkinyt jo vuosia välttämään. Samassa artesaaniruokakisassa on muuten palkittu vuosia sitten myös kaupoista yhä löytyvä Järkisärki.
Savu antaa viehättävän aromin myös hauelle, joka ehkä kannattaa tarjoilun kauneuden ja sujuvuuden vuoksi leikata joulupöytään valmiiksi siivuiksi. Lisukkeeksi jouluun tai vaikka uuteen vuoteen sopivat hyvin myös savustetut säilykemuikut. Muikkupurkkeja voi pitää muutaman kaapissa vaikka jatkuvasti, sillä ne palvelevat samalla myös kotivarana.
Toivottavasti Suomessa tuotteistetaan jatkossakin rohkeasti kaloja, myös niitä vähempiarvoisena pidettyjä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






