Keskiviikko on koulumaidon päivä – nurmiviljelyyn perustuva maidontuotanto tutkii yhä tehokkaampia tapoja sitoa hiiltä
Kotimaisessa maidontuotannossa nurmi ja lehmien lanta parantavat maan kasvukuntoa ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta.
Koulumaitopäivänä muistutetaan maidon ravitsemuksellisesta merkityksestä. Maito sisältää proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Kuva: Jaana KankaanpaaKansainvälisen koulumaitopäivää vietetään tänä vuonna keskiviikkona 28.9. YK:n koordinoiman päivän tarkoitus on kertoa koulumaidon merkityksestä lasten ravitsemuksessa.
Maidossa on proteiinia, kalsiumia, monia vitamiineja ja hivenaineita. Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin ja perinteisiin, ja suomalainen maitotuotevalikoima on monipuolinen ja laaja.
Maitotuotteiden laajasta valikoimasta löytyy jokaiseen makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva tuote arjen hyvistä perustuotteista juhlavampiin herkkuihin.
Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Sitä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua.
Nurmella ja lehmien lannalla on oleellinen merkitys myös maan kasvukunnon parantamisessa ja biodiversiteetin lisäämisessä.
Suomessa on hyvät lähtökohdat maidontuotantoon, sillä nurmi kasvaa hyvin pohjoista myöten.
”Onkin siis luonnollista, että maitotuotteet ovat perinteisesti olleet merkittävässä roolissa suomalaisessa ruokakulttuurissa. Suosimalla Suomessa tuotettua ruokaa pidämme huolen kotimaisesta ruuantuotannosta”, muistuttaa maitoasiamies Marjukka Mattio.
”Aterialla nautitun maito- tai piimälasillisen lisäksi maito kannattaa muistaa myös osana maistuvia välipaloja koulun jälkeen. Pienikin koululainen osaa itse valmistaa smoothien tai pirtelön. Kokkailu tai monipuolisten välipalojen ideoiminen sopii myös koko perheen yhteiseksi puuhaksi”, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen tiedotteessa.
Itse tehdyn välipalan koostumusta ja makua esimerkiksi sokerin tai muiden mausteiden suhteen on helppo säädellä. Syksyisiin välipaloihin sopivat erityisen hyvin kotimaiset, raikkaat satokauden marjat ja hedelmät, jotka ovat nyt parhaimmillaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






