Crêpes Suzette
Crêpes Suzette eli liekitetyt appelsiiniohukaiset saivat ehkä alkunsa vuonna 1896 montecarlolaisen Café de Paris -ravintolan kömpelön tarjoilijaharjoittelijan vahingosta. Tämä onneton nuorukainen kaatoi kynttilän, jonka seurauksena ohukaisten kanssa juomaksi aiottu appelsiinilikööri syttyi tuleen. Hyväksi havaittu herkku nimettiin Walesin prinssi Edward VII:n seurueessa olleen ranskalaisen kaunottaren mukaan.
Crêpes Suzette eli liekitetyt appelsiiniohukaiset vaativat tekijältään varovaisuutta liekkien kanssa. Kuva: Sanne KatainenCrêpes Suzette
8 kpl (Ø 18 cm)
Ainekset
Lettutaikina
- 2 dl vehnäjauhoja
- 3 dl maitoa
- 3 kananmunaa
- 1 rkl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 50 g voita sulatettuna
Täyte
- 75 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl tomusokeria
- 1 ½ tl appelsiininkuoriraastetta
- 1 rkl appelsiinitäysmehua
Liekittämiseen
- ½ dl konjakkia
- ½ dl sitruslikööriä (Cointreau tai Grand Marnier)
Lisäksi
- vaniljavaahtoa
- 1 appelsiini kuorittuna ja viipaloituna
Valmistusohje
Sekoita keskenään jauhot ja maito. Vatkaa joukkoon munat. Lisää sokeri, suola ja rasva taikinaan. Anna taikinan turvota jääkaapissa puolisen tuntia.
Kuumenna pieni paistinpannu. Sulata voita pannulla ja paista ohuita räiskäleitä eli kreppejä.
Valmista täyte. Sekoita voihin sokeri, appelsiininkuori ja -mehu. Sivele täytettä kevyesti jokaiselle jäähtyneelle krepille ja taita ne neljään osaan.
Sulata loppu appelsiinivoi isommassa, mielellään valurautaisessa pannussa (älä käytä teflonpannua) ja kuumenna krepit siinä.
Kaada päälle konjakki ja likööri, kuumenna hetki ja ravistele pannua, jotta alkoholi imeytyy tasaisesti. Sytytä tulitikulla (älä pidä liesituuletinta päällä) ja anna alkoholin palaa pois eli liekkien hiipua.
Tarjoa lämlämpimät ohukaiset vaniljavaahdon ja appelsiiniviipaleiden kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
