Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlava ruoka joulupöytään: Näin hirven sisäfilee pysyy erittäin mehevänä

    Laadukas hirven- tai naudansisäfilee pääsee oikeuksiinsa taikinoituna klassisesti beef Wellingtonin tapaan.
    Beef Wellington on näyttävä ja mehevä liharuoka.
    Beef Wellington on näyttävä ja mehevä liharuoka. Kuva: Sanne Katainen

    Wellingtonin herttualta nimensä saanut beef Wellington on klassikko, jossa naudan sisäfilee maustetaan sinapilla ja kääritään sieniin, ilmakuivattuun kinkkuun sekä lopuksi taikinapakettiin.

    Tämä juhlava liharuoka ei ole vaikea valmistaa, vaikka työvaiheita onkin monta. Tekemistä helpottaa, kun käärön valmistaa taikinaa vaille valmiiksi jo 1–2 päivää ennen tarjoamista.

    Perinteisen naudanfileen sijaan valmistimme tällä kertaa hirvenfileen. Molemmat ovat yhtä hyviä valintoja.

    Hirvi Wellington eli taikinoitu sisäfilee

    5–6 annosta

    Ainekset

    • n. 1 kg hirvensisäfileetä, tasapaksu kohta
    • 1 rkl voita
    • 1 rkl rypsiöljyä

    Täyte

    • 200 g herkkusieniä
    • ¼ tl mustapippuria
    • 1 pkt (80 g) ilmakuivattua kinkkua
    • 2 rkl dijon-sinappia

    Rahkavoitaikina

    • 250 g voita
    • 1 prk (250 g) maitorahkaa
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl suolaa

    Lisäksi

    • 1 kananmunankeltuainen

    Valmistusohje

    1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista ja poista siitä kalvot sekä näkyvä rasva.
    2. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Nosta liha pannulle ja paista käännellen, kunnes se on kauttaaltaan kauniisti ruskistunut. Paista myös päät. Alenna lämpöä ja paista lihaa vielä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Nosta liha työlaudalle ja anna jäähtyä. Huuhtele pannu vedellä ja säästä neste punaviinikastikkeelle.
    3. Puhdista ja halkaise sienet. Jauha sienet pippurin kanssa tehosekoittimessa melko sileäksi massaksi. Lusikoi massa kuivalle, kuumalle paistinpannulle, ja kuumenna sekoitellen, kunnes erottuva neste on haihtunut.
    4. Levitä pöydälle tuorekelmua noin 60x60 cm kokoinen pala. Levitä päälle kinkkuviipaleet limittäin noin 30x40 cm kokoiseksi alueeksi, tai sen levyiseksi, että liha mahtuu siihen hyvin. Levitä viipaleiden päälle sienimassa. Voitele jäähtynyt liha sinapilla ja nosta sieniseoksen päälle. Kääri kelmun avulla liha tiiviiseen pakettiin sienimassan ja kinkkuviipaleiden sisään. Kääri kelmun päät tiukasti rullalle. Nosta paketti jääkaappiin vähintään tunniksi. Tähän asti voit esivalmistella lihan jo 1–2 päivää etukäteen.
    5. Taikinaa varten sekoita kaikki aineet keskenään. Vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi. Kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin ½ tunniksi.
    6. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Poista lihasta kelmu ja nosta se taikinan päälle. Kääri liha taikinaan. Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä taikinaa pois. Ummista saumat ja päät hyvin painellen. Voit tarvittaessa sivellä saumoihin hiukan vettä, että ne sulkeutuvat tiiviisti. Käännä paketti saumapuoli alaspäin.
    7. Voitele taikina keltuaisella. Ylimääräisellä taikinalla voit halutessasi koristella pinnan. Voitele myös ne.
    8. Nosta liha 200-asteisen uunin alatasolle noin 40 minuutiksi, tai kunnes taikina on kypsä ja kauniisti ruskistunut.
    9. Vinkki: Hirven sijaan voit käyttää myös naudansisäfileetä. Sieninä voit halutessasi käyttää noin 3 dl kuivattuja herkkutatteja tai suppilovahveroita. Liota ne ennen hienontamista ja paistamista.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.